+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 28 Aprilie 2015 09:58

76steven johnson GTY generic pills jef 130704 16x9 992Sindromul Stevens - Johnson este o afecțiune rară, gravă a pielii și a mucoaselor. Această afecțiune este, de obicei, o reacție la un medicament sau o infecție. De multe ori, sindromul Stevens-Johnson debutează cu simptome asemănătoare gripei, urmate de o erupție roșie sau violacee dureroasă care se răspândește. Apoi, stratul superior al pielii afectate moare și se exfoliază.

Sindromul Stevens - Johnson este o urgență medicală care necesită de cele mai multe ori spitalizare. Tratamentul se concentrează pe eliminarea cauzelor care stau la baza afecțiunii, pe controlul simptomelor și minimizarea complicațiilor.

Recuperarea după sindromul Stevens - Johnson poate dura săptămâni sau luni, în funcție de severitatea afecțiunii. În cazul în care sindromul a fost cauzat de un medicament, va trebui să se evite permanent administrarea medicamentului respectiv.

 

Semne și simptome

Simptomele sindromului Stevens – Johnson sunt:

- edemul facial

- umflarea limbii

- urticarie

- durere la nivelul pielii

-erupție roșie sau violet

- vezicule pe piele și pe membranele mucoase ale gurii, nasului, ochilor și organelor genitale

- exfolierea pielii

Cu câteva zile înainte de apariția erupției specifice, pacientul poate prezenta simptome precum:

- febră

- oboseală

- tuse

- senzaţia de arsură la nivelul ochilor

 

Cauze

Sindromul Stevens - Johnson este caracterizat de o reacție rară și imprevizibilă. Este posibil ca medicul să nu poată să identifice cauza exactă, dar, de obicei, condiția este declanșată de un medicament sau de o infecție.

 

Tratament

Sindromul Stevens-Johnson necesită de cele mai multe ori spitalizare. Primul și cel mai important pas în tratarea sindromului Stevens-Johnson este să se întrerupă  administrarea oricărui medicament care ar fi putut declanșa afecțiunea. 

Pentru că e greu de stabilit exact care din medicamentele administrate poate fi cauza problemei, medicul poate recomanda încetarea administrării tuturor medicamentelor neesențiale.

 

Citește și:

Legatura dintre acnee si dieta

Acneea vulgara

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii