+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 12 Martie 2013 16:50

vitiligoVitiligo este o afecțiune ce se caracterizeazǎ prin apariția unor pete de depigmentate la nivelul pielii. Boala apare atunci cȃnd celulele care produc melaninǎ nu mai funcționeazǎ ȋn mod normal, ceea ce duce la creșterea lentǎ a petelor depigmentate de la nivelul pielii.


Vitiligo afecteazǎ toate rasele și toate vȃrstele, ȋnsǎ poate fi mai vizibil la persoanele cu pielea mai ȋnchisǎ. Vitiligo apare inițial ȋn zone mici, iar o datǎ cu trecerea timpului aceste pete  se rǎspȃndesc la nivelul corpului. Scopul tratamentului este de a opri sau de a ȋncetini progresia depigmentǎrii. Boala nu este contagioasǎ și nu pune viața pacientului ȋn pericol. Cu toate acestea, unii pacienți pot dezvolta o stimǎ de sine scǎzutǎ, pot ȋncepe sǎ se izoleze sau sǎ sufere de depresie gravǎ.


Cauzele care duc la apariția vitiligo
Oamenii de științǎ au mai multe teorii cu privire la ce anume cauzeazǎ vitiligo. Astfel, boala poate fi produsǎ de o tulburare a sistemului imunitar sau poate fi ereditarǎ, ȋn cazul ȋn care mai existǎ cazuri ȋn familie.
 Cu toate acestea, existǎ și oameni ȋn cazul cǎrora un eveniment precum o arsurǎ solarǎ sau stresul emoțional a dus la declanșarea afecțiunii. Uneori,  depigmentarea poate să aparǎ ȋn cazul ȋn care pacientul a suferit de cancer de piele. De asemenea, vitiligo este asociat și cu anumite boli precum: boala Addison, hipertiroidismul sau anemia pernicioasǎ.


Simptomele vitiligo
Inițial apar suprafețe mici de piele depigmentate,  ȋnsǎ contrastul ȋntre  pielea afectatǎ de vitiligo și pielea normalǎ variaza. Cursul dezvoltǎrii și severitatea vitiligo variază de la persoană la persoană. Uneori, se pot dezvolta doar cȃteva zone mici care nu mai progreseazǎ. Alteori, acestea se pot dezvolta destul de rapid iar timp de luni sau ani ȋntregi pot sa nu mai progreseze.
Boala poate afecta diferite zone ale corpului, chiar și scalpul, interiorul gurii sau organele genitale. De obicei, nu existǎ alte simptome, ȋnsǎ ȋn unele cazuri porțiunea afectatǎ poate fi dureroasǎ sau pot apǎrea mȃncǎrimile.


Diagnosticarea vitiligo
Medicul dermatolog poate confirma diagnosticul ȋn urma unui examen fizic sau poate utiliza o lumină ultravioletă care determină ca zonele de piele depigmentate sǎ strǎluceascǎ. În anumite cazuri, medicul poate recomanda o biopsie pentru a exclude alte cauze ale pierderii pigmentului. Medicul poate recomanda, de asemenea, teste de sânge pentru a verifica nivelul hormonilor tiroidieni  și al vitaminei B12.


Tratamentul vitiligo
Tratamentul medical pentru vitiligo nu este întotdeauna necesar. Ȋn cazul unor persoane,  culoarea pielii poate reveni fără aplicarea unui tratament. Pentru alți pacienți, folosirea cremelor cu protecție solarǎ și aplicarea unei creme cosmetice poate ȋmbunatǎți aspectul pielii. În funcție de numărul și dimensiunea petelor medicul poate recomanda un tratament medicamentos sau chirurgical. Tratamentul pentru vitiligo poate dura ȋntre șase și până la 18 luni pȃnǎ ca rezultatele sǎ fie vizibile.


Tratamentul medicamentos:
Corticosteroizi topici - Corticosteroizii pot ajuta la repigmentarea pielii, în special în cazul în care medicamentul este administrat la ȋnceputul bolii.
Fotochimioterapia prin metoda PUVA   - Se aplică un strat subțire de psoralen  sau se administreazǎ oral, cu aproximativ 30 de minute înainte de expunerea la lumina. Psoralenul face pielea mai sensibilǎ la lumina ultravioletǎ.
Depigmentarea  -  Poate fi o opțiune pentru pacienții ȋn cazul cǎrora vitiligo acoperă mai mult de jumătate din piele.
Terapia cu laser - Acesta poate fi folositǎ doar pe suprafețe mici și este destul de des utilizatǎ în combinație cu medicamente. Efectele secundare pot include roșeață și apariția de vezicule la nivel cutanat.


Tratamentul chirurgical:
Grefe de piele  - Acestǎ procedurǎ utilizeazǎ țesuturi proprii iar ȋn cadrul intervenței medicul îndepărtează bucăți mici de piele dintr-o zonă a corpului și le atașeazǎ ȋntr-o altǎ zonǎ.
Transplantul de melanocite – procedura implicǎ dezvoltarea melanocitelor ȋntr-o culturǎ și apoi transferarea acestora ȋn zonele depigmentate.


Tratamente experimentale:
Cercetatorii ȋncǎ ȋncearcǎ sǎ creeze un tratament specific ȋmpotriva bolii iar ȋn acest sens un tratament în dezvoltarea este utilizarea unui compus din piperul negru denumit piperinǎ. În studiile pe șoareci, piperina s-a dovedit a fi eficientǎ ȋn repigmentarea pielii. Piperina a fost chiar mai eficientǎ atunci când a fost utilizatǎ în asociere cu lumina UV.


Prognostic
Dezvoltarea vitiligo variază de la pacient la pacient și este imprevizibilǎ. Unele zone pot fi repigmentate, ȋn timp ce alte zone  ale corpului pot fi afectate de boalǎ. Ȋncercați sǎ aflați cȃt mai multe despre vitiligo, iar ȋn cazul ȋn care boala este severǎ cǎutați un grup de sprijin alcǎtuit din oameni care suferǎ de aceleași afecțiune. Dicutați cu familia și prietenii despre problemele emoționale care pot apǎrea ca urmarea a vitiligo.


Autor: Lavinia Radu

 


Citește și:
Dermatita - simptome, diagnostic, tratament
Psoriazisul

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii