+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 30 Aprilie 2015 10:36

legionella bacteriaBoala legionarului este o formă de pneumonie severă produsă de o inflamație cauzată de de bacteria Legionella pneumophila. Boala nu se transmite de la o persoană la alta, în schimb, majoritatea oamenilor contractează boala prin inhalarea bacteriei Legionella.

Cei mai predispuși în a dezvolta boala sunt persoanele cu sistemul imunitar  scăzut, fumătorii, persoanele peste 45 de ani, persoanele care consumă alcool în cantităţi mari, persoanele care suferă de afecţiuni respiratorii sau renale cronice.

Bacteria Legionella poate cauza o formă mai puţin severă a bolii numită febra Pontiac, o infecţie respiratorie. Boala legionarilor este contractată, de regulă, prin inhalarea de picături foarte fi ne de apă – aerosoli – contaminați cu Legionella. Unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a contracta boala legionarilor.

Deși un tratament prompt cu antibiotice poate vindeca boala, unii oameni continuă să experimenteze unele simptome și după tratament.

 

Semne și simptome

Semnele și simptomele bolii legionarului apar, de obicei, la 2-10 zile după expunerea la Legionella. Acestea sunt:

-durerea de cap

-durere tuturor muschilor

-frisoane

-febra crescută peste 40 de grade

Începând cu a doua sau a treia zi, apar simprome precum:

-tuse

-durere în piept

-greață, vărsături și diaree

-confuzie

Cu toate că boala legionarului afectează, în principal, plămânii, ocazional pot apărea infecții și la nivelul altor organe, inclusiv la inimă.

Forma mai ușoară – febra Pontiac – poate produce semne și simptome precum febră, simptome, durereri de cap și de mușchi. Pontiac nu produce infecție la plămâni, iar simptomele dispar în 2-5 zile, chiar și fără administrarea unui tratament. 

 

Cauze

Sistemele de risc pentru expunerea la Legionella includ:

-Sistemele de apă prevăzute cu turn de răcire

-Sistemele de apă prevăzute cu condensator evaporativ

-Sistemele de apă caldă și rece„

-Umidifi catoare și sisteme de transformare a apei în vapori „

-Mașini de curăţat cu apă la mare presiune „

-Alte instalaţii și sisteme care conţin apă, a cărei temperatură este posibil să depășească 20 °C, și care pot elibera un jet de vapori sau aerosoli.

 

Tratament

Boala legionarului se tratează cu antibiotice. Cu cât tratamentul începe mai devreme, cu atât se reduc șansele de a apărea complicații grave sau fatale. În cele mai multe cazuri, tratamentul se face după internarea în spital.

 

 

Citește și:

Bronsita acuta

Astmul

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii