+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 17 Aprilie 2015 11:38

trombogenitaTrombangeita obliterantă (boala Buerger) este o boală rară a arterelor și venelor de la mâini sau picioare care se caracterizează prin ocluzia de cauză inflamatorie a arterelor distale ale extremităţilor, manifestată prin insuficienta circulatorie a degetelor picioarelor sau mâinilor. Aceste inflamații pot distruge țesuturile pielii și pot duce la infecții sau cangrene. Primele semne ale bolii apar în palme și labele picioarelor, dar pot afecta în ultimă instanță porțiuni mari din brațe sau picioare.

 

Semne și simptome

Simptome trombangeitei obliterantă includ:

- Durere care poate apărea şi dispărea în picioare sau în brațe.

- Inflamație a venelor de-a lungul suprafeţei pielii.

- Degete de la mâini și degetele de la picioare rândul  devin palide ca atunci când sunt expuse la frig ( sindromul Raynaud ) .

- Răni deschise și dureroase la degetele de la mâini și picioare

 

Cauze

Cauza bolii este încă necunoscută. Este posibil ca unele persoane să aibă o predispoziție genetică spre a dezvolta această afecțiune.  Boala este caracterizată de inflamarea arterelor și venelor de la brațe și picioare. Un flux de sânge redus indică faptul că țesuturile pielii din palme și labele picioarelor nu primesc nutrienții și oxigenul necesare. Acest lucru conduce la apariția simptomelor bolii Buerger.

 

Diagnosticare

Diagnosticarea trombangeitei obliterante se face cu ajutorul testului Allen. Acest test evidențiază obstrucția arterelor distale ale brațelor. Boala Buerger are simptome asemănătoare cu multe alte afecțiuni care cauzează aportul fluxului sangvin la nivelul membrelor, printre care: ateroscleroza, endocardita, fenomenul Raynoaud, tulburări de coagulare.

Prezenta diabetului zaharat exclude diagnosticul de trombangeita obliterantă.

 

Factori de risc

Factori asociaţi cu această boală sunt:

sexul masculin

vârsta (sunt afectate persoane cu vârsta între 20-40 de ani)

predispoziţia genetică

fumatul (aproape 100% din cei afectați de această boală au fost sau sunt fumători.

 

Tratament

În urma tratamentului se urmărește oprirea evoluţiei bolii și ameliorarea fluxului sangvin în regiunea afectată. Este foarte important că bolnavul să oprească fumatul.  Consumul chiar și de 1-2 țigări pe zi întreține boala. Întreruperea consumului de tutun este singura formă de terapie completă. 

Suprimarea fumatului este cea mai importantă măsură pentru oprirea din evoluție a bolii.

 

Andra Silivestru

Citește și:

Boala von Willebrand

Policitemia vera

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii