+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 25 Octombrie 2013 13:29

colonoscopiaColonoscopia este un examen utilizat pentru a detecta schimbǎrile sau anomaliile care au loc la nivelul intestinul gros (colon) și la nivelul rectului.

În timpul unei colonoscopii, medicul introduce un tub lung si flexibil (colonoscop) în rect. Tubul are o camera video mica ȋn vârf  ce permite medicului sǎ vizualizeze ȋn  interiorul colonului pacientului.

Ȋn cazul ȋn care este necesar, polipi sau alte tipuri de țesut anormal pot fi eliminați ȋn timpul unei colonoscopii. De asemenea,  probe de țesut   pot fi luate în timpul unei colonoscopii.

De asemenea, colonoscopia este realizatǎ și  ȋn cazul ȋn care pacientul prezintǎ anumite simptome iar cauza acestora nu este clarǎ:

Sȃngerare la nivelul rectului

Sânge în scaun

Puroi sau mucus în materiile fecale

Dureri abdominale inexplicabile

Modificari ale tranzitului intestinal, cum ar fi: diaree inexplicabilǎ și de lungă durată

Supravegherea cancerului colorectal 

Pentru o colonoscopie de succes, intestinul pacientului trebuie să fie gol, motiv pentru care este foarte important să citiți și să urmați toate instrucțiunile date  de medic pentru ca procedura sǎ fie una reușitǎ. Pentru a goli intestinul, veți bea o soluție de pregatire a intestinul. 

Pentru a reduce greața sau vărsăturile -  dacǎ simțiți greatǎ ȋn timp ce va pregatiți pentru procedurǎ, așteptați 30 de minute înainte de a mai bea fluidul și să înceapeți cu ȋnghițituri mici.

Pentru a preveni iritarea pielii  - este posibil să apară iritații ale pielii din jurul anusului ca urmare a trecerii de scaune lichide, motiv pentru care se recomandǎ sǎ: aplicați vaselinǎ pe pielea din jurul anusului, de asemenea ȋn loc de hȃrtie igienicǎ utilizați șervețele umede.

Ce se ȋntȃmplǎ ȋn timpul unei colonoscopii?

Ȋnainte de procedurǎ, un anestezic intravenos este administrat  iar pacientul poate sǎ nu mai simtǎ niciun fel de durere. Colonoscopul este ușor introdus prin anus și până în colon, iar aerul este introdus pentru a ajuta instrumentul sǎ treacă. O dată ce colonoscopul a ajuns la punctul în care colonul se alătură intestinului subțire, medicul se retrage încet în timp ce cu atenție vizualizeazǎ  mucoasa colonului.

În cazul în care este necesar în timpul unei colonoscopie, cantități mici de tesut pot fi eliminate pentru analizǎ  sau dacǎ sunt identificați polipi aceștia sunt eliminați ȋn ȋntregime.  De obicei, procedura durează de la 30 minute la 1 oră.

La ce sa mǎ aștept dupǎ o colonoscopie ?

Pacientul poate  simți unele crampe sau o senzație de  gaze, dar aceasta va trece repede . Dacă o biopsie a fost luată sau un polip a fost eliminat, se pot observa sângerări timp de una sau două zile după procedură. Dacă aveți o cantitate mare de sȃngerare rectalǎ  sau febrǎ persistenta, dureri abdominale severe contactati medicul de urgențǎ. De asemenea, medicul vǎ va spune ce anume medicamente nu trebuie sǎ utilizați ȋn aceastǎ perioadǎ dar și dacă aveți nevoie să întrerupeți administrarea de medicamente, cum ar fi cele antiinflamatoare.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Hernia hiatala

Obstructia intestinala

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii