+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 09 Decembrie 2013 15:23

glositaLimba este un organ format din mușchi. Boala implică inflamația cronică a limbii care apare dupǎ deteriorarea sau distrugerea papilelor gustative.  Glosita poate provoca nu numai un disconfort ci poate interferea cu activitățile de zi cu zi vitale care implică gura și limba. De exemplu, acesta poate interfera cu mestecatul, ȋnghițirea și vorbire iar, în unele cazuri, această condiție poate bloca , de asemenea, căile aeriene și poate interfera cu respirația.

Glosita poate apǎrea ca o boalǎ de sine stǎtatoare sau poate fi cauzatǎ de boli. Glosita poate fi cauzatǎ de inflamații, infecții, traumatisme, alergie sau anumite afecțiuni, cum ar fi anemia. De exemplu, boala se poate dezvolta de la o infecție în gură, arsuri sau alte leziuni ale limbii, din cauza protezelor dentare prost montate sau unele persoane ar putea avea o susceptibilitate geneticǎ la a dezvolta aceasta boalǎ. Există mai multe cazuri de glosită mai grave, cum ar fi cele virale sau bacteriene. Este vital să solicite asistență medicală în cazul în care persoana are  un disconfort sau prezintǎ schimbări la aspectul limbii. Diagnosticarea rapidǎ reduce riscul de complicatii grave, cum ar fi umflarea severă a limbii, care blocheazǎ cǎile respiratorii.

Simptomele  glositei pot include :

Durere la nivelul gurii care afectează întreaga gură

Leziuni orale

Ulcer bucal 

Durere la nivelul limbii sau senzație de furnicături

Înroșirea limbii

Umflarea limbii

Răni pe  limba - ulcere, pete albe pe limba

Schimbare în gust

Durere în gât

Pierderea gustului

Cauzele glositei

Cauzele acestei boli nu sunt cunoscute. Există multe boli de bază care au fost asociate cu glosita si acestea sunt: afte, gurǎ uscatǎ, depresie sau anxietate, deficiențe nutriționale (lipsǎ de zinc, fier, piridoxinǎ, tiaminǎ, riboflavinǎ și cobalaminǎ, utilizarea excesivă a periuței de dinți sau consumul de bǎuturi acide.

Această condiție poate fi cauzata și de boli precum: alergii, infecții bacteriene, infecții cu  Candida, leziuni ale nervilor de la o extracție dentară, condimente sau tutun, infecții virale precum și reacții alergice la coloranți alimentari, apă de gură sau pastă de dinți.

Tratamentul glositei

Tratamentul este în mod normal, în primul rând îndreptat spre reducerea inflamației limbii. Glosita cauzată de o infecție trebuie tratată cu antibiotice sau medicamente antifungice.

În cazul în care boala este cauzatǎ  de un deficit de anumiți nutrienți, va trebui să fie tratatǎ prin urmarea unei diete sǎnǎtoase, bogatǎ ȋn substanțe nutritive și în unele cazuri, suplimente de vitamine și minerale. În anumite cazuri, corticosteroizii, sunt prescriși pentru reducerea inflamației. 

Boala poate fi prevenită prin consumul unei cantități corecte de apă,  pentru ca organismul sǎ producǎ o cantitate mare de salivǎ, ceea ce împiedică dezvoltarea bacteriilor în gură.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Esofagita

Stenoza pilorica la sugari

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii