Glanda tiroidă este cea mai mare glandă situată la nivelul gâtului. Acesta este localizată în regiunea antero-laterală a gâtului. GLanda tiroidă are forma unui fluture cu doua aripi, fiind reprezentată DE un lob în stânga și un lob în dreapta care înconjoară traheea.
Funcția unică a tiroidei este de a face hormoni tiroidieni. Acest hormon are un efect aproape asupra tuturor țesuturilor din organism care crește activitatea celulară. Prin urmare, funcția tiroidei este de a reglementa metabolismul organismului.
În ultimele 2 decade, utilizarea pe scară largă a ultrasonografiei pentru evaluarea tiroidei şi regiunii cervicale a determinat o creştere dramatică a prevalenţei nodulilor tiroidieni clinic nepalpabili, estimată între 20 şi 76% în populaţia generală. Mai mult, 20-48% din pacienţii cu un singur nodul tiroidian palpabil au noduli suplimentari la evaluarea ecografică, fapt ce determină actual o epidemie de noduli tiroidieni, cu impact asupra practicii medicale. Nodulii tiroidieni sunt mai frecvenţi la persoanele în vârstă, la femei, în zonele de carenţă de iod şi la cei cu istoric de expunere la radiaţii.
Problemele frecvente ale tiroidei
Glanda tiroidă este predispusă la mai multe probleme distincte, dintre care unele sunt extrem de frecvente. Aceste probleme pot fi defalcate astfel:
- cele referitoare la producția de hormon (prea mult sau prea puțin),
- cele datorate creșterii glandei tiroide cauzând compresie pe structurile importante ale gâtului sau care apar pur și simplu ca o formațiune în gât,
- formarea de noduli care reprezintă motive de îngrijorare pentru prezența cancerului tiroidian,
- cele care sunt canceroase.
Boli ale glandei tiroide
Gușa.
O guşă tiroidiană este o extindere dramatică a glandei tiroide. Gușele sunt adesea eliminate din motive estetice sau, mai frecvent, pentru că aceasta comprima alte structuri vitale ale gâtului, inclusiv traheea și esofagul făcând dificile respirația și înghițirea. Uneori, gușele pot crește piept, unde acestea pot provoca de asemenea probleme.
Cancerul tiroidian.
Cancerul tiroidian poate apărea la orice categorie de vârstă, deși apare cel mai frecvent după vârsta de 30, iar agresivitatea crește semnificativ la pacienții mai în vârstă. Cancerul tiroidian nu prezintă întotdeauna simptome; de multe ori, primul semn de cancer tiroidian este un nodul tiroidian.
Factori care sugerează creşterea riscului de potenţial malign:
-Vârsta mai mică 20 ani sau mai mare 70 ani
- Antecedente de iradiere la nivelul capului şi gâtului
- Disfonie, disfagie, tuse
- Nodul cu dimensiuni în creştere
- Nodul ferm sau dur, cu limite rău delimitate la palpare
- Adenopatie latero-cervicală
- Nodul fixat pe ţesuturile adiacente
- Sexul masculin
Nodulii tiroidieni solitari.
Există mai multe caracteristici ale nodulilor solitari ale tiroidei care îi fac suspecți de malignitate. Deși aproximativ 50% din populația poate avea un nodul tiroidian, majoritatea acestora sunt benigne. Ocazional, nodulii tiroidieni pot avea caracteristici de malignitate și necesită fie o biopsie, fie o excizie chirurgicală.
Hipertiroidismul.
Această afecțiune este caracterizată de prezența a prea mult hormon tiroidian. Metodele actuale folosite pentru tratarea unui pacient cu hipertiroidism sunt: iodul radioactiv, medicamente anti - tiroidiene sau intervenții chirurgicale. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele sale și este selectat pentru fiecare pacient în parte. De multe ori, este nevoie ca toate cele trei metode să fie folosite. Chirurgia este cel mai puțin folosită pentru a rezolva problemele cauzate de hipertiroidism.
Hipotiroidismul.
Această afecțiune este caracterizată de prea puțin hormon tiroidian și este o problemă frecventă. De fapt, hipotiroidismul poate fi prezent pe parcursul mai multor ani înainte de a fi diagnosticat și tratat. Există mai multe cauze ale acestei afecțiuni. Hipotiroidismul poate fi asociat chiar și cu sarcina. Tratamentul pentru toate tipurile de hipotiroidism este, de obicei, unul simplu.
Tiroidita.
Tiroidita este un proces inflamator continuu în glanda tiroidă. Tiroidita pot prezenta cu un număr de simptome cum ar fi febra și durerea, dar poate prezenta de asemenea constatări subtile de hipo sau hipertiroidism. Există o serie de cauze, unele mai frecvente decât altele.
Intervențiile chirurgicale ale tiroidei
Chirurgia tiroidiană este utilizată pentru tratamentul nodulilor tiroidieni, cancer tiroidian și hipertiroidism. In timpul acestei proceduri, o parte sau toată glanda tiroidă este eliminată.
În timpul intervenției chirurgicale, se face o incizie în piele. Mușchiul și alte țesuturi sunt trase deoparte pentru a expune glanda tiroidă.
Mulți oameni sunt externați din spital la o zi sau două după operație. Timpul petrecut în spital și recuperarea depind de vârstă și starea generală de sănătate, dificultatea operație sau prezența cancerului.
Chirurgia este utilizată pentru a trata problemele glandei tiroide în cazul în care:
- Cancerul tiroidian este prezent sau este suspectat.
- Un nodul benign este suficient de mare pentru a provoca probleme de respirație sau înghițire.
- Un nodul (chist) plin cu lichid recidivează după ce a fost golit o dată sau de două ori.
- Hipertiroidismul nu poate fi tratat cu medicamente sau iod radioactiv.
Chirurgia este rar utilizată pentru a trata hipertiroidismul. Acesta poate fi utilizată în cazul glandei tiroide care este atât de mare încât face înghițirea sau respirație dificilă. De asemenea, chirurgia este folosită în cazul cancerului tiroidian.
Totodată, se poate apela la chirurgie în cazul gravidelor sau în cazul în care medicamentele antitiroidiene nu sunt tolerate. În funcție de motivul operației, se poate îndepărta o parte sau întreaga glandă tiroidă. Chirurgia este rar utilizat pentru a trata hipertiroidie.
Tiroidectomia totală.
Chirurgul va elimina întreaga glandă și ganglionii limfatici din jurul glandei. Ambele secțiuni (lobi) ale glandei tiroide sunt de obicei îndepărtate.
Lobectomia tiroidiană.
Lobectomia tiroidiană implică lobectomie totală sau cvasitotală cu sau fără istmectomie; dacă trebuie completat cu o tiroidectomie, aceasta este mai uşor de realizat tehnic dacă istmul a fost în prealabil rezecat. După eliminare, nodului va fi examinat pentru a se vedea dacă există celule canceroase.
Tiroidectomia parțială.
Chirurgul va elimina un lob complet, istmul, și o parte din celălalt lob. Aceasta tehnică este utilizată pentru hipertiroidismul provocat de boala Graves.
Autor: Georgiana Milescu