Sindromul CREST este o formă de scleroză sistemică care e caracterizează prin calcinoză subcutanată la nivelul degetelor, sindrom Raynaud (acesta blochează circulaţia sângelui la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare, dar şi la nivelul urechilor, nasului, pomeţilor), pierderea controlului asupra musculaturii netede a esofagului, sclerodactilie, telangiectazie.
Semne și simptome
Simptomele acestei afecţiuni se pot dezvolta treptat, adăugându-se de-a lungul timpului în evoluţia bolii:
- Îngrosarea pielii
- Telangiectaziile
- Umflături sub piele
- Fenomenul Raynaud
- Dificultăţi la înghiţire
Cauze
Sindromul CREST este cauzat de stimularea anormală a producției de colagen. Această stimulare în exces duce la acumularea de colagen în piele şi în organele interne, având ca rezultat funcționarea anormală a organelor.
Complicații
Afectarea mușchilor esofagului poate determina dificultăți la înghițire și poate afecta intestinele. În acest caz, pot apărea constipația, diareea, pierderea în greutate sau chiar malnutriția
De asemenea, pot fi afectați plămânii, deoarece în unele cazuri excesul de colagen se acumulează în alveolele pulmonare ajungând să afecteze funcționarea normală a plămânilor.
Cicatrizarea țesuturilor miocardice poate cauza aritmie. Mai pot fi afectați ochii, degetele de la mâini și picioare.
Diagnostic
Sindromul CREST poate fi destul de greu de diagnosticat, așa cum este cazul și altor boli autoimune. Semnele şi simptomele sunt diverse și pot fi confundate cu simptomele altor boli. Pentru a pune diagnosticul doctorul poate recomanda:
- Teste de sânge pentru a verifica anticorpii
- Biopsia pielii
Tratament
Tratamentul se concentrează pe diminuarea simptomelor şi prevenirea complicaţiilor. Se folosesc medicamente precum:
- Antibioticele topice, pentru a trata ulcerații de la nivelul pielii care se infectează.
- Medicamente care împiedică aciditatea gastrică
- Medicamente pentru reglarea circulaţiei sanguine ce pot reface vasele de sânge blocate
- Medicamente imunomodulatoare au un efect semnificativ în tratarea afecțiunii.
Uneori, se poate apela la proceduri chirurgicale pentru a îndepărta depozitele de calciu crescute prea tare sau în cazul în care apare cangrena în zona degetelor, poate fi necesară amputerea și protezarea degelor respective.
Andra Silivestru
Citește și: