+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 22 August 2012 10:58

Pagets disease

Boala Paget a osului este o afecțiune cronicǎ care duce la extinderea anormalǎ a oaselor și la slǎbirea acestora. Orice parte a scheletului poate fi afectatǎ de acesatǎ boalǎ, dar cele mai frecvent afectate sunt: craniul, coloana vertebralǎ, pelvisul, osul coapsei, al gambei și osul brațului.

Boala Paget a osului afecteazǎ ȋn principal persoanele cu vârste mai mari de 50 de ani, bǎrbǎții fiind mai predispuși decȃt femeile la apariția acestei afecțiuni. Boala a fost descrisǎ pentru prima data de cǎtre medicul James Paget în anul 1877.

Cauzele care duc la apariția bolii Paget a osului

Motivul pentru care creșterea osoasǎ este acceleratǎ nu este cunoscut. Cu toate acestea, specialiștii considerǎ cǎ factorii genetici și cei virali pot fi cauzele care duc la apariția afecțiunii.

Factorii genetici - ȋn aproximativ 40% din cazurile de boalǎ Paget a osului, afecțiunea este moștenitǎ din familie.

Factorii virali - virusul rujeolei și al rabiei canine au fost identificate la unii pacienți cu boala Paget, ȋnsǎ nu s-a stabilit dacǎ factorii virali pot duce la dezvoltarea afecțiunii.

Țesutului osos sǎnǎtos este menținut de către douǎ tipuri de celule numite celule osteoblaste și celulele osteoclaste. Celulele osteoblaste ajutǎ la formarea permanetǎ a osului, iar celulele oseoclaste intervin ȋn procesul de reabsorbție ciclicǎ a osului. În cazul unei persoane care suferǎ de boala Paget a osului, echilibrul între aceste două grupuri de celule este perturbat. Osteoblastele devin hiperactive și formeazǎ prea mult țesut osos ceea ce duce la extinderea osului afectat. Creșterea anormalǎ face ca noul țesut osos sǎ fie slab și instabil, ceea ce ȋl predispune la fracturi.

Simptomele bolii Paget a osului

Existǎ cazuri cȃnd boala Paget nu produce simptome sau produce simptome ușoare care, de multe ori, nu sunt luate ȋn seamă de cǎtre pacienți.

Atunci cȃnd apar, simptomele pot include:

• Rigiditate la nivelul articulațiilor

• Durere la nivelul oaselor

• Dureri din ce în ce mai acute pe timpul nopții

• Oasele pot cǎpǎta un aspect de îndoire sau îngroșare

• Partea corpului afectatǎ este mult mai caldǎ decât restul corpului

• Arcuirea oaselor la nivelul picioarelor

• Dureri de cap sau craniul mǎrit ȋn cazul ȋn care boala afecteazǎ aceastǎ porțiune a corpului

• Fracturi osoase frecvente

Factorii de risc ai bolii Paget a osului

• Rasa – persoanele care locuiesc în Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă sau Europa de Vest sunt mai predispuse la dezvoltarea unei astfel de boli.

• Vȃrsta – boala devine mai comună o datǎ cu ȋnaintarea ȋn vârstǎ.

• Factorii genetici – Aproximativ 30-40% din pacienții cu boala Paget a osului au un membru ȋn familie care suferǎ de aceeași afecțiune.

Complicațiile bolii Paget a osului

Boala Paget a osului este o boalǎ care progreseazǎ foarte lent și care poate fi ținutǎ sub control ȋn mod eficient. Cu toate acestea, ȋncǎ pot apǎrea complicații precum: osteoartrita, paralizie sau oase rupte. De asemenea, pacientul poate surzi sau poate dezvolta probleme cardiace.

Diagnosticarea bolii Paget a osului

O serie de teste pot confirma sau infirma diagnosticul de boalǎ Paget a osului. Medicul poate recomanda pacientului realizarea unor teste imagistice sau a anumor teste de sȃnge.

Testele imagistice – pot include o radiografie a oaselor sau o scanare a acestora. Medicul poate observa, cu ajutorul testelor imagistice dacǎ existǎ extinderi sau deformǎri anormale la nivelul oaselor.

Testele de sȃnge - medicul poate recomanda testul fosfatazei alcaline, ȋntrucȃt oamenii care suferǎ de boala Paget a osului au niveluri de fosfataze alcaline mai mari decȃt limita normalǎ.

Tratementul bolii Paget a osului

Tratamentul medicamentos

Medicamentele recomandate sunt, ȋn primul rȃnd, biofosfații care reușesc sǎ ținǎ sub control boala și sǎ opreascǎ degradarea osoasǎ timp de ani sau decenii. Ȋn cazul ȋn care pacientul nu tolereazǎ biofosfații, medicul ȋi poate ȋnlocui cu calcitonina, un hormon natural implicat ȋn reglarea metabolismului osos.

Alte opțiuni de medicamente sunt:

Analgezicele, prescrise atunci cȃnd boala cauzeazǎ durere.

Suplimentele de calciu și vitamina D sunt necesare pentru unele persoane care suferǎ de boala Paget, mai ales dacǎ se descoperǎ un deficit.

Tratamentul chirurgical

Ȋn cazuri rare, pacientul care suferǎ de boala Paget a osului poate avea nevoie de o intervenție chirurgicalǎ pentru a-i fi ȋnlocute articulațiile afectate de o artritǎ severǎ, pentru a se realinia oasele deformate sau pentru a reduce presiunea asupra nervilor.

Ȋn tratamentul boli, pacientul trebuie sǎ aibǎ o alimentație cȃt mai sǎnatoasǎ, bogatǎ ȋn vitamine și minerale. Important este ca acesta, la recomandarea medicului, sǎ realizeze un program de experciții fizice deoarece sportul menține mobilitatea articulațiilor dar și rezistența osoasǎ.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Osteoporoza, boala oaselor fragile

Vitamina D, esentiala pentru organism

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii