Fractura de șold este o afecțiune ce apare ȋn special la persoanele mai ȋn vȃrstǎ, care suferǎ de osteoporozǎ. Fractura de șold poate fi intracapsularǎ sau extracapsulară iar pentru cei mai mulți pacienți tratamentul fracturii de șold ȋnseamnǎ realizarea unei intervenții chirurgicale.
Tipuri de fracturi de șold
• Fractura de col femural - apare la unu sau doi centimetri de articulația șoldului. Acest tip de fracturǎ duce la complicații;
• Fracturi intertrohanteriene - apar la trei, patru centimetri de articulația șoldului. Acest tip de fracturǎ poate fi mai ușor de tratat;
În jurul de 90% din fracturile de șold se încadrează în aceste două categorii. Un alt tip de fracturǎ este fractura de stres, care poate fi mai greu de diagnosticat. Mișcarea excesivǎ și repetitivǎ poate provoca o fracturǎ de stres.
Cauzele fracturii de șold
Cǎderile sunt cauzele cele mai frecvente care duc la apariția fracturii de șold, ȋn special ȋn cazul persoanelor ȋn vȃrstǎ, deoarece acestea sunt mult mai susceptibile de a avea alte probleme de sǎnǎtate care cresc riscul de fracturare: slăbiciune musculară, probleme de echilibru, hipotensiune arterială sau osteoporozǎ. http://www.exploremedicinetv.ro/boli/boli-ortopedice/osteoporoza-boala-oaselor-fragile.html
O cădere poate duce la o fracturǎ de șold, dacă oasele sunt slǎbite din cauza osteoporozei. O datǎ cu ȋnaintarea ȋn vȃrstǎ omul ȋși pierde treptat densitatea osoasă, iar unii pacienți dezvoltǎ și osteoporozǎ, boalǎ care fragilizeazǎ oasele.
Simptomele fracturii de șold
Simptomele unei fracturi de șold apar imediat dupǎ ce pacientul a cǎzut și se caracterizeazǎ prin:
• Durere severă la nivelul șoldului sau în zona inghinală
• Incapacitatea de a se mișca după o căzǎturǎ
• Orientarea ȋn exterior a piciorului pe partea pe care care a avut loc fractura
• Rigiditate sau apariția vânătăilor în jurul șoldului
Diagnosticarea fracturii de șold
Pacientul cu fracturǎ de șold ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe unde i se pot da anumite medicamente pentru ameliorarea durerii sau fluide intravenoase ȋn caz de deshidratare. Apoi, un chirurg ortoped va examina pacientul. Pe lȃngǎ realizarea unui istoric medical complet și o examinare fizicǎ, ȋn cazul unui fracturi de șold medicul poate recomnda realizarea unor:
Radiografii - pentru a produce imagini ale țesuturilor interne, oaselor pe film.
Imagisticǎ prin rezonanțǎ magneticǎ - o procedurǎ de diagnosticare ce produce imagini detaliate ale organelor și ale structurilor din organism.
Tomografie computerizată - O scanare prezintǎ imagini detaliate din cadrul oricǎrei pǎrți a corpului inclusiv a oaselor, mușchilor și a organelor.
Tratamentul fracturii de șold
Tratamentul pentru fractura de șold va fi stabilit de către medicul care va alege terapia ȋn funcție de: vârsta, starea generalǎ de sǎnǎtate, de gradul de toleranțǎ la anumite medicamente al pacientului. Tipul de intervenție chirurgicalǎ depinde de tipul de fracturǎ de șold, iar scopul tratamentului este de a opri durerea și de a ajuta pacientul sǎ ȋși reia activitatea normalǎ.
Fixația internǎ. Chirurgul poate introduce un șurub metalic ȋn os pentru ca fractura sǎ se vindece. O altă opțiune este de introducere a unei tije.
Înlocuirea unei parți a femurului. În cazul în care capetele osului fracturat nu sunt corect aliniate sau au fost deteriorate, medicul poate insera un ȋnlocuitor de metal (protezǎ). Procedura se numește o înlocuire parțialǎ de șold.
Înlocuirea întregului șold. Aceasta poate fi o opțiune bună dacă artrita a deteriorat oasele chiar ȋnainte de fracturǎ.
Prevenirea fracturii de șold
Un stil de viață sănătos reduce riscul de osteoporozǎ dar și riscul de cădere. Mai mult, o alimentație sanǎtoasǎ ȋmbunǎtǎțește starea generalǎ a pacientului, nu numai sistemul osos.
• Faceți exerciții fizice pentru ȋntǎrirea oaselor și a mușchilor.
• Evitați alcoolul și tutunul
• Mergeți la controale medicale ȋn mod regulat, ȋnclusiv la un medic oftalmolog.
• Utilizați medicamentele recomandate de cǎtre medic
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Osteoporoza, boala oaselor fragile
Boala Paget a osului