+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 07 Noiembrie 2013 12:40

analize-depistare-infertilitateAproximativ 85 % din cupluri reușesc sǎ conceapǎ un bebeluș în termen de un an de contact sexual neprotejat. Dupǎ aceastǎ perioadǎ partenerii trebuie sǎ ȋși realizeze o serie de teste pentru a identifica ce anume ȋntȃrzie apariția unui copil.

Medicul va determina ȋn primul rȃnd obiceiurile sexuale și poate face unele recomandǎri cu privire la modificarea acestora.  Pe de altǎ aprte, testele și perioadele alocate tratamentului  se pot extinde pe mai multe luni, așa ca trebuie sǎ aveți rǎbdare.

În unele cupluri infertile, niciun motiv specific nu este găsit, iar infertilitatea nu are o cauzǎ anume. Mai mult, datele aratǎ faptul cǎ un cuplu din șapte are o problemǎ de infertilitate iar unul din cinci cazuri nu are o cauzalitate cunoscutǎ.

Testele ce pot fi realizate de bǎrbați sunt:

Pentru ca un bǎrbat să fie fertil, testiculele trebuie să producă spermatozoizi sănătoși și suficienți, iar sperma trebuie să fie ejaculată în mod eficient în vaginul femeii și să fie capabilǎ de a călători spre ovul. Testarea ȋncepe cu un examen fizic general, ce include o examinare a organelor genitale. 

Teste de fertilitate specifice pot include:

• Analiza materialului seminal  - un laborator analizează specimenul de material seminal pentru starea de sănătate a spermei și lichidul seminal ȋn sine.

• Testarea hormonalǎ - un test de sȃnge va determina nivelul de testosteron și a altor hormoni de sex masculin.

• Ecografia transrectal și scrotalǎ  -  Ultrasunetele pot ajuta medicul sǎ observe dacǎ existǎ anumite condiții, cum ar fi ejacularea retrogradă și obstrucția ejaculǎrii.

• Testarea genetică  -  testarea genetică poate fi realizatǎ pentru a stabili dacă există un defect genetic ce cauzeazǎ infertilitatea.

Testele realizate de femei sunt:

Pentru ca o femeie să fie fertilă, ovarele ei trebuie să elibereze ovule sănătoase. Tractul reproductiv trebuie să permită unui ovul sǎ treacǎ în trompele uterine și sǎ permitǎ spermei sǎ fertilizeze ovulul. Ovulul fertilizat trebuie să călătorească la uter și sǎ se implanteze ȋn mucoasǎ. Testarea ȋncepe cu un examen fizic general și un examen ginecologic. 

Testele de fertilitate specifice pot include:

• Teste de ovulație  - Un test de sânge este efectuat pentru a mǎsura nivelul hormonilor și pentru a determina dacǎ  femeia ovuleazǎ.

• Histerosalpingografia - Evaluează starea uterului și a trompelor uterine. O substanțǎ de contrast este injectatǎ în uter, iar cu ajutorul razelor X se determinǎ dacă cavitatea este normalǎ și trompele uterine sunt sǎnǎtoase. Aceastǎ medodǎ este potrivitǎ pentru a indentifica blocajele sau alte probleme.

• Testarea rezervei ovariane - Această testare ajută la determinarea calității și cantității de ovule disponibile pentru ovulație. Această abordare ȋncepe de multe ori cu testarea hormonilor la începutul ciclului menstrual.

• Testarea progesteronului -  O probă de sânge este recoltatǎ pentru a fi testatǎ. În cazul în care perioadele de ciclu menstrual sunt neregulate, nivelul de hormon foliculostimulant ( FSH ) și hormonul luteinizant din sânge pot fi testate împreună cu hormoni tiroidieni, prolactina și testosteronul.

• Testarea ȋmppotriva Chlamydia - Chlamydia este o boalǎ care poate afecta fertilitatea. Un tampon este utilizat pentru a colecta unele celule din colul uterin pentru a fi analizat. Dacă aveți chlamydia,  medicul vǎ prescrie antibiotice.

• Testarea funcției tiroidiene - Se estimează că între 1,3 % și 5,1 % din femeile infertile au o glandă tiroidǎ anormalǎ. Dacă aveți orice simptome cum ar fi: pierderea ȋn greutate sau creștere în greutate, glanda tiroidă va fi testată pentru a verifica dacă acesta funcționează corect.

 În funcție de situație, testarea mai poate include și alte  teste imagistice. 

Ȋn funcție de simptome, medicul vă poate solicita o histeroscopie pentru a identifica problemele la nivelul trompei uterine.

Laparoscopie  - Această operație minim invazivǎ presupune o micǎ incizie sub ombilic și introducerea unui dispozitiv de vizualizare subțire pentru a examina trompele uterine, ovarele și uterul. Laparoscopia poate identifica endometrioza, cicatricile la nivelul uterului, blocajele sau nereguli ale trompelor uterine dar și problemele ovarelor sau ale uterului.

Testarea genetică  - Testarea geneticǎ ajută la determinarea unui defect genetic ce provoacă infertilitatea.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Bolile care afecteaza fertilitatea

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii