+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 07 Noiembrie 2013 12:28

boli-fertilitateBolile cronice sunt stresante pentru organism, iar unele condiții, în special în cazul în care duc la creșterea ȋn greutate pot interfera cu ovulația.

Tulburǎrile tiroidiene, cum ar fi boala Graves sau tiroidita Hashimoto pot opri ovulația. Și bolile cronice ale ficatului și ale rinichilor pot afecta fertilitatea, deoarece acestea interfereazǎ cu funcționarea glandei pituitare. Medicamentele utilizate pentru a trata anumite boli pot provoca, de asemenea, probleme de fertilitate. Steroizii, uneori utilizați pentru a trata astmul bronșic și lupusul, sunt, de obicei, siguri, ȋnsǎ dacă sunteți gravidă sau încercați sǎ concepeți, cereți sfatul medicului.

Dacǎ aveți hipertensiune arterială, va trebui sǎ treceți de la medicamente utilizate ȋn mod obișnuit  (cum ar fi inhibitorii ECA ), la o medicație mai sigurǎ pentru copilul în curs de dezvoltare.

Existǎ numeroase boli care afecteazǎ fertilitatea atȃt ȋn cazul femeilor cât și al bǎrbaților, așa cǎ vom enumera cȃteva:

Blocarea trompelor uterine este de multe ori cauzatǎ de boala inflamatorie pelvinǎ - o infecție a organelor de reproducere feminine;

Endometrioza - o condiție în care țesutul din interiorul uterului ( endometru ) se dezvoltă în afara uterului. Boala este un factor cauzator al menstruației dureroase și a infertilitǎții feminine. 

Chlamydia și gonoreea – este o cauzǎ a infertilitǎții la bărbați și femei dar problema poate fi cauzatǎ și de alte boli cu transmitere sexuala. În cazul în care sunt netratate -  iar multe femei infectate nu au simptome – pot produce cicatrici sau leziuni ale trompelor uterine ce pot cauza infertilitate. La bǎrbați, pot duce la apariția de cicatrici și blocarea canalelor ejaculatorii sau alte structuri de reproducere, provocând astfel infertilitate.

Boala inflamatorie pelvina ( BIP ) - Această infecție a sistemului de reproducere superioară a femeii implică trompele uterine, uterul și ovarele.

Expunerea la dietilstilbestrol  - Bărbații și femeile expuse în uter la dietilstilbestrol, un medicament folosit în trecut pentru a preveni avorturile spontane, pot avea unele probleme de fertilitate. Cu tare acestea datele referitoare la copiii care au fost exuși la aceste medicamente nu sunt concludente . 

Fibromul uterin  - este o  tumoare benignă care se formeazǎ ȋn interiorul uterului. Fibromul uterin poate provoca simptome, în unele cazuri, în funcție de mărimea și de localizarea acestuia. Fibroamele mai mari de 6 cm în diametru au un risc mai mare de a avea  un efect negativ asupra fertilității. Fibroamele sunt mai susceptibile de a afecta fertilitatea unei femei.

Insuficiențǎ ovarianǎ primarǎ - este o boală ȋn care ovarele femeii nu mai produc hormoni și ovule ȋncǎ de la o vârstă fragedă. Femeile nu ovuleazǎ regulat și pot avea niveluri anormale de hormoni. Cu toate acestea, 5 % până la 10 % din femeile cu insuficință ovarianǎ primarǎ  rǎmȃn ȋnsărcinate și fǎrǎ tratament medical.

Sindromul ovarului polichistic - Nivelurile ridicate ale unor hormoni interfereazǎ cu dezvoltarea de foliculi ovarieni și cu eliberarea de ovule în timpul ovulației. Ca rezultat, apar chisturi mici pe ovare. Cauzele nu sunt cunoscute ȋnsa specialiștii considerǎ cǎ boala  este o cambinație a factorilor genetici cu cei de mediu.

Varicocelul - Această condiție a venelor dilatate  afectează unul sau ambele testicule. Aceste vene dilatate, varicoase, sunt destul de comune. Această condiție poate ridica temperatura la nivelul testiculelor și poate modifica producția de spermǎ.

Prostatita - O altă cauzǎ potențialǎ de infertilitate la sexul masculin, prostatita este o infecție ȋn prostatǎ. Simptomele variază de la ușoare pȃnǎ la severe, cum ar fi: urinare dureroasǎ, dureri ȋn timpul sau dupǎ ejaculare, cu sau fără durere la nivelul prostatei. Prostatita poate fi , de obicei, diagnosticatǎ printr-un examen fizic și teste de laborator.

Alți factori care pot afecta fertilitatea:

Cafeina - Femeile care consumǎ o cantitate excesivă de cofeină - echivalentul a cinci cești de cafea pe zi – rǎmȃn mai greu ȋnsarcinate. Într-un studiu , cei care consumau cantitǎți mari  de cofeinǎ au avut un risc de 45 % de a aștepta mai mult de  nouă luni ȋnainte de a concepe un copil.

Alcoolul - pentru femeie, alcoolul reduce șansele de concepție și creste riscul de avort spontan Fumatul - Produse chimice din fumul de țigară poate reduce capacitatea unui om de a concepe. Femeile care fumează, de asemenea, ar putea avea probleme ȋn a rǎmȃne gravide și au un risc mai mare de avort, comparativ cu femeile care nu fumeazǎ.

Căldură - Expunerea prelungită la căldură în căzi cu hidromasaj, saune și camere cu aburi pot reduce numărul de spermatozoizi.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Alimentația și infertilitatea

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii