+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 29 Ianuarie 2013 13:18

chist ovarianChistul ovarian este un sac rotund, plin cu lichid care se găseşte în interiorul ovarelor.

Majoritatea chisturilor ovariene apar în timpul copilăriei şi al adolescenţei, acestea fiind cele mai active perioade din punct de vedere al schimbărilor hormonale.

 

Majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne, ceea ce înseamnă că nu sunt canceroase, iar cele mai multe dispar de la sine în câteva săptămâni chiar şi fără tratament.

Cele mai multe chisturi sunt inofensive, însă unelese pot agrava cauzând probleme precum: ruperea sau sângerarea, intervenţia chirurgicală fiind necesara în acest caz, pentru a se elimina chistul.

Chisturile sunt descoperite, de obicei, în cadrul unor examene de rutină.

Cauzele care duc la apariţia chistului ovarian

Chistul ovarian: apare în urma unor modificări a modului de producere şi eliberare a ovulelor.

Chistul folicular: un chist folicular apare, de obicei, la momentul ovulaţiei şi poate creşte până la aproximativ 2,3 cm în diametru. De obicei, aceste chisturi nu produc simptome si dispar în câteva luni fără tratament.

Un alt tip de chist ovarian, care este legat de ciclul menstrual este un chistul luteal. Acesta apare când resturile ovulului folicular, nu se dizolvă. Dacă sarcina nu are loc, chistul, de obicei, se descompune şi dispare. Cu toate acestea, există cazuri când se umple cu lichid sau cu sânge şi persistă ca şi chist pe ovar. Acesta este cel mai des tip de chist asimptomatic, care apare la femei.

Endometrioza sau chistul endometriozic apare atunci când ţesutul endometrial (al mucoasei uterului) este prezent pe ovare. Această afecţiune apare preponderent în timpul anilor de reproducere al femeilor şi pot provoca dureri pelviene cronice asociate cu menstruaţia.

Există şi câţiva factori de risc care pot duce la dezvoltarea de chisturi ovariene:

• Istoria de chisturi ovariene anterioare

• Ciclurile menstruale neregulate

• Menstruaţia precoce (11 ani sau chiar mai puţin)

• Infertilitatea

• Hipotiroidismul sau dezechilibrele hormonale

• Tratamentul pentru cancerul de sân

Simptomele chistului ovarian

Chisturile ovariene funcţionale sunt, de obicei, asimptomatice şi nu au nevoie de tratament, fiind descoperite în cadrul unor examinări plevine de rutină sau observate la ecografie. Cu cât dimensiunea chistului este mai mare, acesta poate provoca diverse simptome sau poate apăsa pe diverse alte organe.

Pot apărea următoarele simptome ( în special în cazul în care chistul sângerează sau dacă s-a rupt):

• Durere pelvină după exerciţii fizice intense sau act sexual

• Urinări frecvente

• Greaţă şi vărsături

• Dureri vaginale sau sângerări

• Menstruaţie neregulată

• Ameţeală şi slăbiciune

Diagnosticul chistului ovarian

Se pot realiza următoarele tipuri de teste pentru diagnosticul unui chist:

Ecografia endovaginală: Acest tip de test examinează organele pelviene fiind cel mai bun test pentru diagnosticarea chistului ovarian. Folosind o ecografie endovaginală, structura internă chistică poate fi categorisită ca simplă (doar cu lichid), complexă (cu zone de lichid în amestec cu material solid), sau complet solidă (fără lichid evident).

Scanarea RMN: poate fi, de asemenea, folosită pentru a clarifica rezultatele de la o ecografie.

Teste ale nivelurilor hormonale: Un test de sânge pentru a verifica nivelurile de testosteron poate indica potenţiale probleme privind dereglările hormonale.

Analiza antigenului tumoral CA 125: Acest test de sânge caută o substanţă numită antigen CA-125, asociată cu cancerul ovarian. Este folosită pentru a determina dacă masa ovariană este canceroasă sau inofensivă.

Tratamentul chistului ovarian

Unele chisturi nu au nevoie de tratament, deoarece dispar singure după câteva menstre, însă în cazul lor este necesară o perioadă de urmărire, fiind necesar un control o dată sau la două luni pentru a observa o eventuală modificare a chistului.

Tratamentul depinde în mare măsură de mărimea şi aspectul chistului precum şi de vârsta femeii.

Tratamentul medicamentos

Contraceptivele orale: pilulele contraceptive pot fi de ajutor prin prevenirea formarării de foliculi, care se pot transforma în chisturi şi prin reducerea unor chisturi existente.

Antiinflamatoarele nesteroidiene: Utilizate pentru a reduce durerea pelvină.

Tratamentul cu agonişti de GnRH este utilizat doar atunci când tratamentul cu anticonceptionale nu a avut succes, aceştia scad producerea de hormoni care stimulează secreţia de ovule.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical poate fi realizat atunci când:

Există dureri sau sângerări masive.

Dimensiunea chistului este mai mare de 7.6 cm.
Când există un chist anormal despre care se suspectează că ar putea fi un factor de risc pentru cancerul ovarian.

Atunci când ovarul s-a torsionat.

Chirurgia laparoscopică: Chirurgul face mici incizii cu laparoscopul, pentru a putea intra în abdomen, chistul este extirpat iar ovarul rămâne intact.

Laparotomia: Aceasta este o incizie invazivă, prin peretele abdominal, în scopul de a elimina un chist de mari dimensiuni.

Chirurgia în cazul unei torsiuni de ovar: Chistul ovarian se poate răsuci, provocând dureri abdominale severe, greaţă şi vărsături.

Prevenirea chistului ovarian

Chistul nu poate fi prevenit din moment ce există ovulaţie. Anticoncepţionalele şi sarcina sunt singurele metode prin care ovulaţia poate scădea, aceasta încetând definitiv doar o dată cu instalarea menopauzei.

Citeşte şi:

Cosumul de cafeina – risc de inferitilitate, cancer de san, cancer ovarian si osteoporoza

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii