+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 07 Noiembrie 2013 12:51

infertilitate-poluareFumul de țigarǎ, fumul produs de mașini și vaporii de vopsea sunt printre poluanții atmosferici pe care femeile gravide sunt sfătuite să le evite, pe cât posibil, din cauza efectelor  negative asupra dezvoltǎrii unui fetus. Pe de altǎ parte și femeile care nu sunt încă gravide pot fi afectate ȋn mod negativ de poluare. Datele statistice indicǎ faptul cǎ toxinele din fumul de țigară produc rate mai mari de infertilitate la femei, indiferent dacă acestea sunt fumǎtoare sau doar inhaleazǎ fumul de tigarǎ produs de alți fumǎtori. 

Poluarea poate afecta și bǎrbații, mai ales cǎ datele statistice au indicat faptul cǎ metalele grele din gazele de eșapament pot produce probleme de infertilitate la bărbați, cauzȃnd un exces de radicali liberi în sânge și o scădere a calității spermei. Ȋn cadrul testului, șoarecii de laborator care au trăit lângă o autostradă au prezentat mutații ȋn ADN-ul celulelor spermatice, respectiv cu până la 6 % mai multe mutații decȃt șoarecii care au respirat un aer filtrat. Mai mult, nivelurile crescute de mercur din sȃnge la bǎrbați au fost corelate cu anomalii ale spermei. Deși compușii bifenili policlorurați - PCB au fost interziși de  mai bine de trei decenii, aceștia au fost folosiți ȋntre 1929-1979 și au avut sute de utilizǎri, fie că este vorba de agenți de răcire sau lubrifianți pentru echipamentele electrice. Deși nu mai sunt fabricați, PCB încă pot fi prezente în produsele mai vechi cum ar fi vopseaua și pot persista de ani ȋn mediu - în sol, apă și ȋn lanțului alimentar.

Studiile au demonstrat că și alte substanțe chimice, cum ar fi pesticidele pot modifica sistemul hormonal, cauzȃnd probleme de infertilitatea. Oamenii pot reduce expunerea lor la poluanții din alimente, prin limitarea consumului de produse de origine animală, în special carne grasă, ȋnsǎ și alte substanțe chimice dǎunǎtoare sunt stocate ȋn grǎsimi, iar acestea nu pot fi eliminate complet.

Efectul poluǎrii asupra fertilitǎții poate fi unul direct, sau indirect prin agravarea sau producerea unor afecțiuni care pot pune probleme atunci cȃnd vine vorba de conceperea unui copil. Este recomandat, pe cȃt posibil sǎ vǎ feriți de toxinele din mediul interior precum: fumul de ţigară, instalaţiile de încălzire cu gaz, anumite materiale de construcţie, azbestul, radonul (care poate exista pe terenul pe care a fost construită locuinţa) dar și de toxinele din mediul exterior: gazele de eşapament de la autovehicole, emisiile de gaze industriale, incendiile de pădure, motoarele cu ardere internă, de arderea oricărui material ce conţine sulf, dar și de zonele ȋn care se exploateazǎ şi proceseazǎ minereuri.

Cercetǎtorii au demonstrat, ȋn cadrului unei cercetǎri, cǎ pesoanelor cu un nivel ridicat de anumite substanțe chimice ȋn corpul lor le este cu aproximativ 20 % mai greu sǎ conceapǎ un copil,  potrivit cercetǎtii realizate de National Institutes of Health.

Specialiștii de la Environmental Health Perspectives avertizeazǎ cǎ pe lȃngǎ poluare și fumat, obizitatea și vȃrsta ȋnaintatǎ sunt alți factori care scad nivelul de fertilitatea al unui om.

Poluarea și Fertilizarea in vitro

Femeile care respirǎ ȋn mod regulat aer poluat pot avea un dezavantaj atunci când vine vorba de a rǎmȃne ȋnsǎrcinate prin intermediul tehnicii de  fertilizare in vitro ( FIV ), afirmǎ cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania,  ȋntr-un studiu ce a urmărit efectele expunerii la poluarea aerului ȋn cazul a peste 7.000 de femei care urmau un tratament FIV. 

Cercetătorii au analizat efectele poluǎrii asupra pacientelor în timpul întregului proces de FIV și a sarcinii, cu accent pe expunerea la poluarea produsǎ de trafic, mai ales a dioxidului de azot. Conform cercetǎtorilor, femeile care respiră regulat fumul podus de trafic au fost cu 25% mai puțin susceptibile de a avea un copil decȃt cei care trǎiau ȋn zone mai puțin poluate.

Mai mult, expunerea la niveluri ridicate de dioxid de azot, a redus succesul FIV cu 20 % iar la femeile care au putut sǎ conceapă prin intermediul FIV, nivelurile crescute de ozon au dus la o diminuare a șanselor de a duce sarcina la termen.

Ipoteza oamenilor de științǎ este cǎ fumul produs de trafic  deterioreazǎ celulele reproductive ale femeii sau împiedicǎ fluxul de sânge la nivelul uterului sau la o placentǎ ȋn curs de dezvoltare, ceea ce poate duce la creșterea riscului de eșec a tehnicii de fertilizare in vitro.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Infertilitatea masculina - cauze

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii