+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 08 Noiembrie 2013 11:25

tratament-infertilitateTratamentul infertilitǎții depinde de cauza afecțiunii, de vȃrsta pacientului și a partenerului. Unele cauze ale infertilitǎții nu pot fi corectate, ȋnsǎ cu toate acestea astazi tehnologia permite conceperea unui copil prin intermediul reproducerii asistate. Infertilitatea implicǎ un angajament semnificativ atȃt din punct de vedere financiar, fizic, psihologic și temporal.

Tratamentul pentru bărbați

Abordări care implică tratamentul infertilitǎții masculine includ ȋn special tratamentle pentru problemele sexuale generale de lipsa spermatozoizilor sǎnǎtoși. Astfel, tratamentul poate include:

Medicamente sau abordări comportamentale – acestea se adreseazǎ ȋn special impotenței sau ȋn caz de ejaculare prematurǎ.

Intervenția chirurgicalǎ sau hormonii pentru a corecta problema - ȋn cazul în care o lipsǎ de spermatozoizi este cauza  infertilitǎții, intervenția chirurgicalǎ sau hormonii pot fi utilizați pentru tratamentul bolii. De asemenea, și utilizarea de tehnologii de reproducere asistată este uneori posibilǎ.

Aspirarea chirurgicală a spermei permite extragerea acesteia în cazul în care conducta de ejaculare este blocată, iar alte tehnici precum stimularea electrică pot fi de folos ȋn cazul ȋn care  bǎrbatul prezintǎ leziuni la nivelul măduvei spinǎrii.

Tratamentul pentru femei

Ovulația este parțial controlatǎ de anumiți hormoni denumiți gonadotrofine . Acestea sunt eliberate de glanda pituitarǎ. Principalele gonadotropine eliberate de către glanda pituitară sunt hormonul foliculostimulant ( FSH ) și hormonul luteinizant ( LH ) .

Tratamentul medicamentos:

Clomifene este un medicament care a fost folosit pentru a ajuta ȋn caz de infertilitate. Medicația face ca glanta pituitară sǎ eliberareze mai mulți hormoni  decât normal, ceea ce poate duce la stimularea ovulației.

Medicamentele care conțin gonadotropine sunt un alt tip de tratament  - acestea trebuie să fie injectate și sunt utilizate când clomifenul nu funcționează, dar și ȋnainte de  FIV pentru a produce ovulația. Medicamentele care conțin gonadotropine pot ȋmbunǎtǎți, de asemenea, fertilitatea la bărbații cu anumite tipuri de probleme hormonale care pot afecta sperma.

Metformina poate fi oferită la femeile care suferǎ de sindromul ovarului polichistic. Metformina este un medicament  frecvent utilizat pentru a trata diabetul zaharat. Unele studii au sugerat cǎ metformina ar putea contribui la îmbunătățirea fertilității la  unele femei cu acest sindrom.

Asigurați-vă că aveți o discuție completă cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice medicament pentru infertilitate!

Tratamentele chirurgcale:

Chirurgia poate ajuta unele femei cu infertilitate cauzatǎ de probleme ale trompelor uterine . De exemplu, dacă trompele uterine au fost blocate sau afectate de o boală anterioară existǎ intervenții chirurgicale pentru a debloca trompele uterine.

Endometrioza  - este o afecțiune care apare atunci cȃnd celulele din mucoasa uterului cresc în afara uterului ȋnsǎ chirurgia poate ajuta la ȋmbunǎtǎțirea fertilitǎții la femeile cu endometriozǎ.

Sindromul ovarului polichistic - ȋn cadrul intervenției chirurgicale se utilizeazǎ o sursǎ de căldurǎ  pentru a distruge chisturile ( foliculi ), care se dezvoltă ȋn ovare. Aceastǎ operațiune se face doar cȃnd  alte tratamente pentru acest sindrom nu au avut efect.

Fibroamele - pentru femeile cu fibroame chirurgia pentru a elimina fibromul, poate fi luat în calcul dacă nu există o altă explicație pentru infertilitate. Cu toate acestea, experții nu sunt ȋncǎ siguri dacǎ toate fibroamele cauzeazǎ infertilitate.

Infertilitatea masculină - atunci când sperma este blocatǎ de o anomalie în epididim ( un tub spiralat ȋn interiorul scrotului) sau în testicul, chirurgia poate ajuta. Varicocelul este una din problemele care pot fi rezolvate cu ajutorul intervenției chirurgicale.

Reproducerea asistatǎ

Tehnologia permite astǎzi  reproducerea asistatǎ, tehnicǎ ce se dovedește a fi de succes pentru cele mai multe cupluri. Pentru că este un proces complex acesta este realizat de o echipă care include medici, psihologi, embriologi, tehnicieni de laborator și asistenți medicali.

Fertilizarea in vitro ( FIV ) este cea mai comună tehnicǎ de reproducere asistatǎ și presupune stimularea și prelevarea a mai multor ovule de la o femeie și fertilizarea acestora cu ajutorul materialului seminal al partenerului. La 3-5 zile dupǎ fertilizare, se realizeazǎ implantarea de embrioni în uterul femeii.

Cu toare acestea, existǎ și alte tehnici care sunt folosite uneori în cadrul procedurilor de reproducere asistatǎ, cum ar fi :

Injectarea intracitoplasmatică a spermei ( ICSI ) . Materialul seminal sǎnǎtos este injectat într-un ovul matur. ICSI este adesea folositǎ atunci când calitatea spermei este o problemă, sau dacă conceperea naturalǎ nu a avut succes.

Incubația asistatǎ -  Această tehnică presupune asistarea la implantarea embrionului în mucoasa uterului.

Donatorii de ovule sau material seminal -  Cele mai multe FIV se realizeazǎ cu ajutorul ovulelor proprii ale femeii și cu material seminal al  partenerului ei. Cu toate acestea, în cazul în care există probleme grave, materialul seminal sau ovulele pot fi prelevate de la un donator cunoscut sau anonim.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Infertilitatea si poluarea

Infertilitatea masculina – cauze

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii