+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 05 Februarie 2013 10:52

steanoza hepaticaSteatoza hepatică, cunoscutǎ sub numele de bola ficatului gras, este o boală care afecteazǎ aproximativ 20% din populaţia adultă. Aceasta este asociatǎ cu obezitatea, (75% din persoanele obeze au aceastǎ tulburare) precum și cu un consum excesiv de alcool.

 

Netratatǎ, steatoza hepatică poate duce la complicații, inclusiv cancer la ficat, fibroza ficatului şi ciroză hepatică. Boala este, de obicei, asimptomaticǎ fiind descoperitǎ, de multe ori, ȋn cadrul unor examene de rutinǎ.

Tratamentul presupune un regim alimentar adecvat, exerciții fizice şi, dacă este cazul, abstinența de la alcool. Boala este diagnosticată în două forme, steatoză hepatică alcoolicǎ şi steatoză hepatică non-alcoolicǎ. Singura diferenţă dintre cele două este cauza, modul în care progreseazǎ boala şi posibilele complicaţii sunt identice.

Ficatul gras sau steatoza hepaticǎ este o afecțiune reversibilǎ caracterizatǎ prin acumularea trigliceridelor ȋn celulele hepatice ȋn timpul procesului numit steatozǎ.

Cauzele care duc la apariția steatozei hepatice

Cauzele care pot determina apariția steatozei hepatice, prin influențarea modului ȋn care ficatul descompune grǎsimile, sunt:

- Obezitatea

- Abuzul de alcool

- Abuzul de medicamente

- Bolile cardiovasculare

- Diabetul zaharat

- Hiperlipidemia

- Dereglǎrile hormonale

- Acumularea excesivǎ de fier ȋn ficat

- Tirozinemia

Simptomele steatozei hepatice

Ȋntr-o primǎ fazǎ, steatoza hepaticǎ este asimptomaticǎ. Pe mǎsura ce se agraveazǎ apar simptome precum:

- Obosealǎ

- Durere abdominalǎ

- Lipsa poftei de mȃncare

- Reținerea de apǎ la nivelul picioarelor

- Stǎri de greațǎ sau vǎrsǎturi

- Pierdere ȋn greutate

Ȋn cazul femeilor ȋnsǎrcinate, steatoza este asociatǎ cu o complicație severǎ precum preeclampsia sau eclampsia, ȋn acest caz simptomele pot fi: stǎri de greațǎ sau vǎrsǎturi, dureri abdominale, hipertensiune arterialǎ, convulsii.

Diagnosticarea steatozei hepatice

Primul indiciu de steatoză hepatică este, de obicei, o creştere a nivelului de enzime hepatice detectate printr-un test de sȃnge. Următorul pas este ecografia abdominală, acestă procedurǎ putȃnd pune în evidenţă depozitele de grǎsime din ficat.

Biopsia hepaticǎ – Prin acest procedeu, se preleveazǎ o mostră din țesutul hepatic, este recomandatǎ atunci cȃnd existǎ suspiciunea de hepatitǎ acutǎ.

Ultrasonografia

Imagisticǎ prin rezoluție magneticǎ

Tratamentul steatozei hepatice

Tratamentul steatozei hepatica sau a ficatului gras, în general, nu implicǎ medicamente, intervenţii chirurgicale sau orice alte proceduri medicale invazive, dar se bazează pe dietǎ şi pe modificarea stilului de viațǎ. Dacǎ steatoza hepaticǎ nu a dus la complicații, de obicei se recomandǎ pierderea ȋn greutate și ȋnlǎturarea cauzei care a dus la apariția bolii. Un tratament mai agresiv este necesar doar în cazul în care se dezvoltǎ anumite complicații, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

Alimentația ȋn steatoza hepaticǎ

Stenatoza hepatică presupune interzicerea unor alimente din mesele zilnice. Printre alimentele interzise se numără:

- Alcoolul

- Cafeaua

- Alimentele prǎjite și afumate

- Dulciurile

- Carnea grasǎ: peștele gras, carnea de porc, carnea de oaie

- Mezelurile

- Sucurile carbogazoase

- Galbenușul de ou

- Alimentele care conțin conservanți

- Alimentele care produc discomfort gastric

Citește și:

Vaccin experimental impotriva hepatitei C

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii