+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 17 Aprilie 2015 11:39

Sindrom SjogrenSindromul Sjogren este o tulburare a sistemului imunitar care este identificat prin cele două simptome frecvente  ale sale - ochii uscați și gura uscată.

Sindromul Sjogren însoțește adesea alte tulburări ale sistemului imunitar, cum ar fi artrita reumatoida și lupus. În sindromul Sjogren, în primul rând sunt afectate membranele mucoasei și glandele secretoare ale ochilor – rezultând o producție a scăzută de lacrimi și salivă.

Deși sindromul Sjogren se poate manifesta la orice vârstă, cei mai mulți oameni diagnosticați au vârsta peste 40 de ani. Afecțiune apare mult mai frecvent la femei. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor.

 

Semne și simptome:

Cele două simptome principale ale sindromului Sjogren sunt:

- Ochii uscați

- Uscăciunea gurii. 

Unele persoane cu sindrom Sjogren pot experimenta de asemenea una sau mai multe dintre următoarele simptome:

- Dureri articulare, inflamare și rigiditate

- Glande salivare umflate - în special în spatele maxilarului și în fața urechilor

- Erupţii cutanate sau piele uscată

- Uscăciune vaginală

- Tuse uscată persistentă

- Oboseală prelungită

 

Cauze

Sindromul Sjogren este o boala autoimuna. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar ataca celulele și ţesuturi proprii corpului nostru.

Oamenii de știință nu au aflat încă de ce unele persoane dezvoltă sindromul Sjogren, iar altele nu. 

În sindromul Sjogren, sistemul imunitar vizează în primul rând glandele secretoare de umiditate de la nivelul ochilor și a gurii. Dar poate ataca de asemenea și alte părți ale corpului, cum ar fi: 

articulaţiile,

- glanda tiroidă

- rinichii

- ficatul

- plămânii

- pielea

- nervii

 

Tratament

In funcţie de simptome, medicul poate sugera următoarele medicamente pentru: 

- Creşterea producției de salivă. Medicamente, cum ar fi pilocarpina și cevimelina, pot crește producția de salivă, și, uneori, cantitatea de lacrimi. Efectele secundare ale acestor medicamente pot include transpirația, durerile abdominale, înroşirea feței și urinarea frecventă.

- Medicamente care vizează bolile specifice asociate cu acest sindrom. Dacă pacientul prezintă simptomele unei artrite, poate lua medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) sau alte medicamente pentru  artrita. 

Totodată, intervenția chirurgicala poate fi o opțiune. Pentru a scăpa de ochii uscași, s-ar putea lua în considerare o procedura chirurgicala minora pentru a sigila conductele lacrimale care drenează lacrimile din ochii.  Dopuri de colagen sau silicon sunt introduse în canalele lacrimale pentru a le închide temporar. Alternativ, poate utiliza o procedură cu laser pentru a sigila permanent conductele lacrimale.

 

Citește și: 

Sindromul de deficit de imunoglobulina A

Crioglobulinemia

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii