+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 08 Octombrie 2014 09:29

amoebiazaAmoebiaza este o boală cauzată de un parazit unicelular numit Entamoeba histolytica. Deși oricine poate avea această boală, este mai frecventă la persoanele care locuiesc în zonele tropicale cu condiții sanitare precare. De asemenea, aceasta apare la oamenii care au călătorit în locuri tropicale, care au condiții sanitare precare, la imigranții din țările tropicale, care au condiții sanitare precare, la oamenii care locuiesc în instituții care au condiții sanitare precare și la bărbații care întrețin relații sexuale cu alți bărbați.

 

 

Cauze

Amoebiaza poate apărea atunci când o persoană:

 

•     Pune în gură orice a atins fecalele unei persoane care este infectată cu E. histolytica

•     Înghite ceva, cum ar fi apă sau alimente, care sunt contaminate

•     Înghite chisturi (ouă) ale parazitului, preluate de pe suprafețele contaminate sau de pe degete

 

 

Simptomele pentru amoebiaza

Doar aproximativ 10% până la 20% din persoanele care sunt infectate cu E. histolytica devin bolnave. Simptomele sunt de multe ori destul de ușoare și pot include fecale moi, dureri de stomac și crampe de stomac. Dizenteria amoebic este o formă severă de amoebiaza asociată cu dureri de stomac, scaune sângeroase și febră. Rar, virusul invadează ficatul și formează un abces (o colectie de puroi). Într-un număr mic de cazuri, s-a dovedit că s-a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii sau creierul, dar acest lucru este foarte neobișnuit.

 

Diagnosticarea amoebiazei

Medicul vă va cere să prezentați probe de fecale. Deoarece E. histolytica nu este întotdeauna găsit în fiecare probă de scaun, vi se poate cere să prezentați mai multe probe în zile diferite. Diagnosticul de amoebiaza poate fi foarte dificil. Una dintre probleme este că alți paraziți și celule pot arăta la microscop foarte similar cu E. histolytica.

Un test de sânge este disponibil, dar este recomandat numai atunci când doctorul crede că infecția s-ar fi extins dincolo de intestin la un alt organ din corpul uman. Cu toate acestea, acest test de sânge nu pot fi de ajutor în diagnosticarea bolii curente, deoarece testul poate fi pozitiv dacă ați avut amoebiaza în trecut. 

 

 

Tratament pentru amoebiaza

Mai multe tipuri de antibiotice sunt recomandate pentru tratarea afecțiunii. Dacă amoebiaza este asimptomatică, deobicei se prescrie un singur antibiotic, iar dacă pacientul prezintă simptome și se simte rău, se prescriu două tipuri de antibiotice. 

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Miaza

 

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii