+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 17 Iulie 2014 10:45

boala-chagasBoala Chagas este numită după medicul brazilian Carlos Chagas, care a descoperit afecțiunea în 1909. Aceasta este cauzată de parazitul Trypanosoma cruzi, care este transmis la animale și oameni de insecte vectori care se găsesc doar în America (în special, în zonele rurale din America Latină în care sărăcia este larg răspândită).

Boala Chagas, este, de asemenea, menționată ca tripanosomiaza americană.   

Cauzele apariției bolii Chagas

Infecția este cel mai frecvent luată prin contactul cu fecalele unui gândac triatomine infectat, o insectă care se hrănește cu sângele supt de la oameni și animale. Infecția poate apărea, de asemenea, de la: 

De la mamă la copil (congenital) 

Transfuzie cu sânge contaminat 

Un transplant de organ de la un donator infectat 

Accident de laborator 

Consumul de alimente sau băuturi contaminate (rar) 

Boala Chagas este endemică în mare parte în Mexic, America Centrală și America de Sud unde sunt estimate 8 milioane de persoane infectate. Gândacul triatomine prosperă în condiții precare de locuit (de exemplu, pereți de chirpici, acoperișuri de stuf), astfel încât în țări endemice, persoanele care locuiesc în zonele rurale prezintă cel mai mare risc de infectare. Un alt studiu arată că mai mult de 300.000 de persoane cu boala Chagas locuiesc în Statele Unite.  

Simptomele specifice bolii Chagas

Boala Chagas are o fază cronică și una acută. Netratată, infecția rămâne pe tot parcursul vieții. Boala Chagas acută apare imediat după infectare, poate dura până la câteva săptămâni sau luni, iar paraziții pot fi găsiți în sângele circulant. Infecția poate fi ușoară sau asimptomatică. Este posibil ca pacientul să aibă febră sau să se umfle în jurul locului de inoculare (în cazul în care parazitul a intrat în piele sau în membrana mucoasă). Rareori, infecția acută poate duce la inflamații severe a mușchiului inimii sau a creierului și a mucoasei din jurul creierului. După faza acută, cele mai multe persoane infectate intră într-o formă prelungită, asimptomatică a boalii, în care foarte puțini paraziți pot fi găsiți în sânge. În acest timp, cei mai mulți oameni nu sunt conștienți că suferă de infecție. Cu toate acestea, aproximativ 20 - 30% din persoanele infectate vor dezvolta probleme medicale debilitante, care le pun viața în pericol pe parcursul vieții lor. Complicațiile bolilor cronice Chagas pot include: 

Tulburări ale ritmului cardiac, care pot provoca moartea subita

inimă dilatată care nu pompează sânge

Un esofag sau colon dilatat

La persoanele care au un sistem imunitar slăbit, boala Chagas poate reactiva cu alți paraziți din sânge, provocând astfel apariția unor boli grave.   

Diagnosticarea bolii Chagas

Diagnosticul pentru boala Chagas se poate face prin observarea parazitului în probele de sânge la examinarea microscopică. Un frotiu de sânge gros și subțire este făcut și colorat pentru vizualizarea paraziților. Cu toate acestea, un frotiu de sânge funcționează bine doar în faza acută a infecției, atunci când paraziții sunt văzuți în circulația sângelui. În diagnosticarea bolii cronice Chagas se iau în considerare semnele clinice ale pacientului, precum și posibilitățiile de a fi infectat, dacă de exemplu a trăit într-o țară endemică. Diagnosticul este în general făcut prin realizarea a cel puțin două teste serologice diferite.  

Tratament pentru boala Chagas

Tratamentul pentru boala Chagas este recomandat pentru toate persoanele diagnosticate cu o infecție acută, infecție congenitală, pentru cei cu sisteme imunitare slăbite și pentru toți copiii cu infecție cronică. Adulții cu infecții cronice pot de asemenea beneficia de tratament. Pentru problemele cardiace sau gastrointestinale care rezultă din boala Chagas, tratamentul simptomatic poate fi de ajutor. Pacienții trebuie să se consulte cu medicul de familie., iar unii dintre aceștia pot fi apoi trimiși la un specialist, cum ar fi un cardiolog, gastroenterolog sau specialist în boli infecțioase.  

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Holera

Hepatita virala B

 

 

 

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii