+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 10 Aprilie 2015 10:17

shigella spp 300pxInfecție cu shigella este o colită inflamatorie infecţioasă acută cauzată de o familie de bacterii cunoscută sub numele shigella. Principalul semn al infecției cu shigella este diareea, care de multe ori este sângeroasă.

Shigella poate contractată prin contact direct cu bacteriile din scaun. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla atunci când mâinile nu sunt suficient de bine spălate după schimbarea scutecelor bebelușilor.  De asemenea, bacteriile shigella pot fi contractate prin alimente contaminate sau prin băut sau înotat în apă contaminată.

Copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani au șansele cele mai mari de a se infecta cu shigella. Cazurile ușoare pot dispărea de la sine în aproximativ o săptămână. În general, când este nevoie de tratament, medicii prescriu antibiotice.

 

Semne și simptome

Semne şi simptome ale infecției cu shigella începe, de obicei, la o zi sau două după contactul cu Shigella. Semnele şi simptomele pot include:

- diareea (de multe ori conține sânge sau mucus)

- crampe abdominale

- febră

Deşi unii oameni nu au simptome după ce au fost infectate cu Shigella, fecalele lor sunt contagioase.

 

Cauză

Infecția se produce atunci când se înghite accidental bacterii Shigella. Acest lucru se poate întâmpla atunci când:

- Mâinile contaminate ating gura. Dacă mâinile nu sunt spălate bine după schimbarea scutecului unui copil care are infecție cu shigella, poate avea loc o contaminare. Contaminarea de la persoană la persoană este cel mai comun mod de a contracta infecția.

- Ingerarea de alimente contaminate. Persoanele infectate care manipulează alimentele pot transmite bacteria la persoanele care mănâncă alimente

- Ingerarea de apă contaminată. 

 

Tratament

De obicei, infecția cu shigella dispare în cinci la şapte zile. Înlocuirea fluidele pierdute din cauza diareei este cel mai facil tratament, în special în cazul în care starea generală de sănătate este bună și infecția cu shigella este una ușoară.

Trebuie să se evite medicamentele destinate pentru tratarea diareei, cum ar fi loperamida (Imodium) și difenoxilat cu atropină (Lomotil), deoarece acestea pot înrăutăți starea de sănătate a persoanei infectate.

Pentru infecție severă cu shigella, antibioticele pot scurta durată bolii. Cu toate acestea, unele tipuri bacterii cu shigella au devenit rezistente la această clasă de medicamente. 

Copiii și adulții care sunt deshidratați sever pot avea nevoie de un tratament administrat la spital,  unde pot primi săruri şi fluide intravenos. Hidratare intravenoasă oferă corpului apa și substanțele nutritive esențiale.

 

Citește și:

Toxoplasmoza (infectia cu Toxoplasma)

Meningita virala 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii