+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 19 Septembrie 2013 12:06

amnezieAmnezia se referă la pierderea de amintiri, informații și a unor experiențe acumulate. Amnezia este diferitǎ de ceea ce se prezintǎ ȋn filme, mai ales cǎ, în viața reală, nu se produce o pierdere a identitǎții de sine.  Persoanele cu amnezie, sunt lucide și știu cine sunt, dar pot avea probleme de învățare sau probleme ȋn ceea ce privește formarea de noi amintiri.  Amneziea pot fi cauzatǎ de deteriorarea unei zone a creierului vitalǎ pentru prelucrarea memoriei. Spre deosebire de un episod temporar de pierdere de memorie (amnezie globală tranzitorie), amnezia poate fi permanentă.  Nu există un tratament specific pentru amnezie, ȋnsǎ existǎ anumite tehnici de consolidarea a memoriei și anumite terapii psihologice pot ajuta persoanele cu amnezie.

Cauzele care duc la dezvoltarea amneziei

Amnezia cauzată de leziuni ale creierului sau de deteriorarea creierului este cunoscutǎ sub numele de amnezie neurologicǎ sau amnezie organicǎ. Cauze posibile ale acetui tip de amnezie pot include:

Inflamarea creierului (encefalită) care poate rezulta de la infecția cu un virus, cum ar fi virusul herpes simplex sau ca o reacție autoimună la un anumit tip de cancer care afecteazǎ altă parte a corpului (encefalită limbică paraneoplazică)

Lipsa de oxigen (ca urmare a unui atac de cord, insuficiență respiratorie sau intoxicații cu monoxid de carbon)

Abuzul de alcool pe termen lung duce la deficitul de vitaminǎ (vitamina B-1) ceea ce poate duce la apariția sindromului Wernicke-Korsakoff

Tumorile în zonele creierului care controlează memoria

Boli cerebrale degenerative, cum ar fi boala Alzheimer sau alte forme de demență

Terapia cu electroșocuri, o procedură în care curentul electric trece prin creier, metodǎ uneori folosită pentru a trata anumite boli psihiatrice

Anumite medicamente, cum ar fi benzodiazepinele

Răni la cap, cum ar fi cele provocate de  accidentele de mașinǎ,  care pot duce la confuzie și la probleme ȋn memorarea de informații noi, mai ales în primele faze ale recuperǎrii.

Un alt tip rar de amnezie, denumitǎ amnezie psihogenǎ sau disociativă, provine de la șoc emoțional sau de la un traumatism. În această tulburare, persoana poate pierde amintirile personale și informațiile despre sine ȋnsǎ, de obicei, situația este temporarǎ.

Simptomele amneziei

Oamenii  cu amnezie pot avea  dificutǎți ȋn învățarea de informații noi (amnezie anterogradă).

 Deficitul de memorie cauzează probleme fie la locul de muncă, fie la școală, sau în mediile sociale.

Amintirile false - acestea pot fi fie complet inventate sau formate din amintiri reale modificate

Mișcǎri necoordonate, uneori tremor.

Confuzie sau dezorientare.

Probleme cu memoria pe termen scurt.

Pierderea totală sau parțialǎ a memoriei.

Imposibilitatea de a recunoaște chipurile familiare.

Incapacitatea de a recunoaște locuri familiare.

Diagnosticarea amneziei

Examenul fizic poate include un examen neurologic pentru a verifica reflexele, funcțiilor senzoriale, echilibru, dar și alte aspecte fiziologice ale creierului și ale sistemului nervos.

Medicul mai poate recomanda anumite teste pentru a evidenția dacǎ existǎ probleme ȋn ceea ce privește memoria. Evaluarea memoriei poate ajuta la determinarea gradului de pierdere a memoriei și de a oferi perspective cu privire la ce fel de tratament ar putea avea nevoie pacientul.

Testele imagistice, inclusiv RMN, tomografie computerizatǎ și electroencefalograma, pot evidenția anumite anomalii la nivelul creierului, ȋn timp ce  testele de sȃnge pot fi recomandate pentru a evidenția o  infecție sau alte probleme.

Tratamentul amneziei

Tratamentul amneziei depinde de cauza acesteia. O persoană care a suferit un eveniment traumatic poate beneficia de un tratament cu rol sedativ,  grijă din parte familiei, ajutor psihologic și odihnǎ. În cazul bolii Alzheimer, o serie de medicamente sunt disponibile, ȋnsǎ acestea sunt eficace atunci cȃnd sunt utilizate ȋn special ȋn stadiile inițale ale bolii.  

Ergoterapia - O persoană cu amnezie poate lucra cu un terapeut ocupațional pentru a afla informații noi cu scopul de a le ȋnlocui pe cele  pierdute, sau pentru a  folosi amintirile intacte, ca o bază ȋn acumularea de  informații noi. 

Medicamente sau suplimente  -  Din pǎcate nu existǎ  medicamente disponibile pentru tratarea celor mai multe tipuri de amnezie, ȋnsǎ ȋn cazul ȋn care amnezia este produsǎ de sindromul Wernicke-Korsakoff , tratamentul include înlocuirea acestei vitamine și o alimentație corectă. Cercetătorii investigheazǎ neurotransmițǎtori implicați ȋn formarea  memoriei,  dar este puțin probabil ca, ținȃnd cont de complexitatea proceselor cerebrale implicate, sǎ existe un singur medicament ce va fi capabil să rezolve problemele de memorie.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Mielita transversa

Migrenele

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii