+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 24 Aprilie 2013 09:59

mielitaMielita transversă este o boală care se caracterizează prin inflamaţia măduvei spinării. Boala perturbă transmiterea semnalelor nervoase, ceea ce poate provoca dureri sau alte probleme senzoriale, precum slăbiciunea sau paralizia muşchilor, a vezicii urinare sau disfuncţii intestinale.

Mielita desemnează infamaţia măduvei spinării, în timp ce termenul de transversă se referă la zona în care apare inflamaţia.

Mai mulţi factori pot duce la dezvoltarea mielitei transverse, inclusiv anumite infecţii care nu afectează în mod direct coloana vertebrală, tulburări ale sistemului imunitar sau scleroza multiplă. Mielita transversă poate apărea la orice vârstă şi pare să nu aibă nicio legătură cu factorii genetici.

 

Cauzele care duc la apariţia mielitei transverse

Motivele exacte care duc la apariţia mielitei transverse nu sunt cunoscute, cu toate acestea, există o serie de condiţii care pot declanşa tulburarea. Acestea includ:

 

• Infecţii virale ale tractului respirator sau ale tractului gastrointestinal 

• Scleroza multiplă. Este o afecţiune autoimună, în care sistemul imunitar distruge mielina din jurul nervilor măduvei spinării şi de la nivelul creierului. Mielita transversă poate fi un prim semn al sclerozei multiple. 

• Boala lui Devic. Este o afecţiune care provoacă pierderea de mielină din jurul măduvei spinării şi a nervul optic.

• Bolile autoimune. Aceste afecţiuni includ lupusul, care poate afecta mai multe sisteme ale corpului şi sindromul Sjogren, care determină uscarea severă a gurii şi a ochilor, precum şi alte simptome.

• Vaccinările pentru boli infecţioase, inclusiv cele pentru hepatita B, rujeolă-oreion-rubeolă, şi vaccinul diftero-tetanic au fost identificate ca fiind potenţiali declanşatori ai mielitei transverse.

 

Simptomele mielitei transverse

Simptomele mielitei transverse  se dezvoltă rapid şi se agravează pe parcursul a câteva zile.  Cel mai adesea, pacientul dezvoltă simptome care includ:

 

• Durerea lombară asociată cu mielita transversă începe brusc de la nivelul gâtului şi apoi poate iradia în jos, spre picioare, braţe sau în jurul abdomenului.

• Senzaţii anormale precum amorţeală, furnicături, sau senzaţia de arsură la nivelul pielii.

• Slăbiciune în braţe sau picioare

• Probleme intestinale şi probleme ale vezicii urinare. Aceste probleme pot include simptome precum incontinenţa urinară, dificultăţi de urinare şi constipaţie.

• Spasme musculare

• Tulburări respiratorii

 

Diagnosticarea mielitei transverse

Medicul va începe prin realizarea  unui examen fizic  precum şi prin realizarea unui examen neurologic, iar dacă suspectează că pacientul suferă de mielită transversă, acesta va realiza următoarele teste care pot pune un diagnostic corect:

Imagistică prin rezonanţă magnetică. Acesta poate arăta inflamaţia de la  nivelul măduvei spinării sau poate identifica inclusiv anomaliile care cauzează compresia măduvei spinarii.

Puncţia lombară. Este procedeul prin care se extrage o cantitate mică de lichid cefalorahidian pentru a putea fi testat.

Testele de sânge pot include atât un test pentru detectarea anticorpilor asociaţi cu boala lui Devic, precum şi teste de sânge ce pot identifica anumite infecţii care ar putea fi un factor declanşator.

 

Tratamentul mielitei transverse

 

Tratamentul medicamentos

Corticosteroizii intravenoşi - ajută la reducerea inflamaţiei de la nivelul coloanei vertebrale.

Analgezice -pot reduce durerea asociată bolii. Acestea includ: acetaminofen, ibuprofen şi naproxen. 

Medicamente antidepresive 

Medicamente anticonvulsivante 

Medicamente pentru a trata alte complicaţii precum: spasticitatea musculară, urinară sau disfuncţiile intestinale.

 

Alte terapii

Kinetoterapia poate ajuta pacientul care suferă de mielită transversă să se coordoneze mai bine.

Terapia ocupaţională. Acest tip de terapie îi ajută pe pacienţi să îşi găsească noi modalităţi pentru realiza activităţile zilnice.

Psihoterapia. Specialistul poate trata anxietatea, depresia, disfuncţii sexuale, precum şi alte probleme emoţionale sau comportamentale de care pacienţii bolnavi de mielită transversă pot suferi.

 

Recuperarea

Modul în care pacienţii care suferă de mielită transversă se recuperează diferă de la individ la individ, mare parte şi în funcţie de cauza bolii şi de gravitatea acesteia. Aproximativ o treime din pacienţii cu mielită transversă se recuperează total,  pentru o altă treime rezultatele sunt medii iar pentru cealaltă treime rezultatele sunt foarte slabe.

Pacienţii au cele mai mari şanse să se recupereze în primele trei până la şase luni după o criză de mielită transversă, iar unii au nevoie de câţiva ani pentru a se recupera total sau parţial.

 

Autor:Lavinia Radu

 

Citește și:

Afazia

Scleroza laterala amiotrofica

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii