+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 09 Februarie 2015 10:48

shakeSindromul bebeluşului scuturat (SBS) este o afecţiune cerebrală gravă care apare atunci când un adult scutură violent un bebeluş sau un copil mic. 

Acest sindrom distruge celulele din creierul copilului și împiedică creierul să fie oxigenat. Sindromul este o formă de abuz a copiilor care poate duce la leziuni severe sau chiar decesul bebelușului.

Atunci când copilul este scuturat iar capul are o mișcare de înainte şi înapoi, creierul său loveşte craniul și apar umflaturi, presiune şi sângerare în şi în jurul creierului. Impactul cauzează deseori sângerare la nivelul retinei. Un copil cu SBS suferă de leziuni la nivelul măduvei spinării sau gâtului.

Sindromul bebelușului scuturat poate fi prevenit dacă părinții sunt informați de pericolele care pot apărea atunci când copilul este zdruncinat.

 

Semne și simptome

Sindromul copilului scuturat include simptome precum:

- iritabilitate extremă

- dificultatea de a sta treaz

- probleme de respirație

- poftă de mâncare scăzută

- tremurături

- vărsături

- piele vineție sau pală

- paralizie

- comă

Alte simptome care nu sunt observate în primă fază includ sângerările în creier și la nivelul ochilor, fracturi de coaste și oase.

În cazurile ușoare ale sindromului scuturat, copilul este aparent unul normal, însă în timp, poate avea probleme de sănătate, probleme de învățare sau chiar probleme comportamentale.

Sindromul este cauzat de zdruncinare violentă. Nu este cauzat de jocul obişnuit, legănatul uşor al copilului pe picioare, în braţe sau în leagăn,  resuscitarea cardio-respiratorie.

 

Factori de risc

Pentru părinți și alte persoane care au grijă de copil, factorii de risc care duc la apariția sindromului scuturat sunt:

- aşteptări nerealiste despre cum ar trebui să fie conviețuirea cu un copil mic

- stresul

- apariţia unui bebeluș la o vârstă foarte fragedă a părinților

- violenţa domestică

- alcoolul și abuzul de substanțe interzise

- depresie

De asemenea, bărbații sunt mai predispuși decât femeile să producă SBS la bebeluși.

 

Tratament

Când este scuturat, venele din creierul copilului se sparg și apare un hematom subdural. Acest hematom produce o presiune care împreună cu umflarea normală a creierului.

Dacă presiunea nu este redusă şi umflătura nu este eliminată, copilul este în pericol de moarte. 

Tratamentul constă în medicamente pentru a reduce umflarea creierului şi operaţii chirurgicale pentru a elimina presiunea asupra creierului.

 

Citește și:

Sindromul de compresie nervoasa

Confabulatia

 

 

 

 

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii