Cauzele care duc la dezvoltarea tumorilor
Majoritatea tumorilor cerebrale au ca și cauzǎ principalǎ anomaliile genetice care implicǎ o creştere necontrolată a celulelor. Aceste anomalii sunt cauzate de modificările care apar ȋn mod direct la nivelul genelor. De asemenea, pacienții cu anumite boli genetice, prezintǎ un risc mai mare de a dezvolta tumori ale sistemului nervos central. Un alt factor important ȋl reprezintǎ expunerea la anumite substanţe chimice. Unele substanţe chimice pot modifica structura genelor care protejeazǎ organismul de boli şi de cancer. Copiii care au fost supuși radioterapiei la cap, ca parte a tratamentului anterior pentru alte boli maligne sunt, de asemenea, supuși unui risc crescut de a dezvolta tumori cerebrale.
Simptomele tumorilor cerebrale la copii
Simptomele variazǎ ȋn funcție de mǎrimea și localizarea tumorii. Multe dintre simptome sunt legate de o creştere a presiunii ȋn jurul creierului.
Creşterea presiunii intracraniene poate provoca urmǎtoarele simptome:
• Dureri de cap.
• Vărsături (de obicei, dimineaţa).
• Greaţă.
• Iritabilitate.
• Somnolenţă.
• Depresie.
• Scăderea funcţiei cardiace şi respiratorii
Diagnosticarea tumorilor cerebrale
Dupǎ examinarea completǎ a copilului și dupǎ verificarea istoricului familial, medicul poate efectua urmǎtoarele teste pentru a pune un dignostic:
Examenul neurologic
Tomografie computerizată. O scanare CT prezintǎ imagini detaliate ale oricǎrei pǎrți a corpului, inclusiv oase, mușchi, și organe.
Imagisticǎ prin rezonanțǎ magneticǎ. Un RMN al creierulu prezintǎ mai multe detalii decȃt o scanare CT, fiind ales de mulți medici pentru a dignostica o posibilǎ tumoare cerebralǎ.
Mielograma – este o radiografie a coloanei vertebrale, similarǎ cu angiografia.
Puncţia lombară - un ac special este plasat ȋn canalul spinal. O cantitate mică de lichid cefalorahidian cerebral (CSF) este extrasǎ şi trimisǎ la un laborator pentru a fi testatǎ.
Tipuri de tumori cerebrale
Gliomul - Cel mai comun tip de tumoare pe creier este un gliom. Gliomul începe din celule gliale, care sunt celulele care susțin creierul. Existǎ mai multe tipuri de gliom, ȋn funcție de localizarea acestora:
Astrocitomul este cel mai frecvent tip de tumoare cerebralǎ la copii. Locul cel mai comun al acestor tumori este în cerebel, iar ȋn acest caz acesta este numit astrocitom cerebelos. Ca simptome pot apǎrea: presiunea intracraniană crescută, dureri de cap, vărsături, precum și probleme de echilibru.
Gliomul trunchiului cerebral. Boala apare aproape exclusiv la copii. Copiii nu au, de obicei, o presiune intracranienǎ crescutǎ, dar pot avea probleme cu vederea, mişcarea feței sau pot avea dificultǎți la mers.
Gliomul nervului optic. Apare, mai frecvent, la persoanele care au neurofibromatozǎ, o afecțiune cu care un copil se naște. Acestea sunt, de obicei, greu de tratat din cauza structurilor sensibile din jurul creierului.
Tumori neuroectodermale primitive - Pot apărea oriunde în creierul unui copil. Din nefericire, aceste tumori cresc rapid iar uneori boala se raspȃndește la nivelul mǎduvei spinǎrii.
Meduloblastoamele sunt tumori neuroectodermale primitive care se găsesc în apropierea liniei mediane a cerebelului. Aceast tip de tumoare creste rapid şi de multe ori blocheazǎ drenajul lichidului cerebral spinal, care ȋnconjoarǎ creierul și mǎduva spinǎrii.
Tumorile pineale - Diferite tumori pot apǎrea langǎ glanda pinealǎ, o glandǎ care controleazǎ somnul. Tumorile din aceastǎ regiune sunt mult mai frecvente la copii decât la adulţi.
Tratamentul tumorilor cerebrale
Chirurgia, radioterapia sau aceste douǎ terapii combinate sunt utilizate ȋn tratamentul tumorilor cerebrale. În majoritatea cazurilor, un neurochirurg va opera pacientul pentru a elimina pe cȃt de mult posibil tumoarea. Radioterapia tratează cancerul utilizȃnd radiații pentru a distruge celulele canceroase. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat ca tratament principal în cazul în care o intervenţie chirurgicală nu este posibilă. Chimioterapia utilizeazǎ medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Chimioterapia poate fi de asemenea, utilizatǎ în situaţiile în care tumora nu poate fi complet eliminatǎ prin intervenții chirurgicale.
Ȋn ceea ce privește tratamentul medicamentos se pot administra steroizi pentru a reduce umflǎtura din jurul tumorii, precum și anticonvulsivante pentru a preveni crizele.
Autor: Lavinia Radu
Citește și: