+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 19 Septembrie 2013 13:38

apa-genunchiApa la genunchi este un termen utilizat pentru a defini acumularea de lichid în exces în jurul articulației genunchiului. Apa la genunchi poate fi rezultatul unui traumatism, poate apǎrea ȋn cazul unei leziuni, sau a unei boli. Pentru a determina care este cauza care a dus la apariția apei la genunchi, medicul va trebui sǎ extragǎ o mostrǎ de lichid pentru a o testa ȋn laborator pentru infecții, boli sau leziuni.

Scoaterea unei pǎrți din lichid ajutǎ, de asemenea, la reducerea durerii și a rigiditǎții asociate cu apa la genunchi. O dată ce medicul determină cauza care stǎ la baza problemei, tratamentul poate fi aplicat.

Cauzele care duc la apariția apei la genunchi

Deteriorarea oricǎrei pǎrți a genunchiului poate duce la acumularea dureroasǎ de lichid. Apa la genunchi se acumuleazǎ ȋn special ȋn cazul unor traumatisme precum: oase rupte,  ruptura de menisc, de ligament sau o leziune gravǎ.

Cu toate acestea existǎ și boli care pot duce la acumularea de lichid ȋn jurul articulației genunchiului, iar acestea sunt:

Osteoartrita

Poliartrita reumatoidǎ

Infecțiile

Guta și pseudoguta

Bursita

Tumorile

Tulburările de coagulare

Simptomele apei la genunchi

   Inflamația -  carnea din jurul rotulei se poate umfla considerabil. Inflamația este evidentǎ în special atunci când se compară genunchiului afectat cu cel normal.

   Rigiditate - când articulația genunchiului conține exces de lichid, este posibil ca pacientul sǎ nu poatǎ sǎ ȋși ȋndrepte piciorul complet.

   Dureri - ȋn funcție de cauza retenției de lichide, genunchiul poate fi foarte dureros.

Diagnosticarea apei la genunchi

Apa la genunchi poate fi diagnosticatǎ cu ajutorul testelor imagistice sau a radiografiilor, cu ajutorul cǎrora medicul se asigurǎ cǎ pacientul nu are niciun os rupt sau dislocat.

Ultrasunetele -  Testul poate fi folosit pentru diagnosticarea artritei sau probelemelor la nivelul tendonului au al ligamentelor.

Imagistica prin rezonanțǎ magneticǎ - Acest test poate detecta leziuni ale tendoanelor și ligamentelor care nu sunt vizibile cu ajutorul radiografiilor.

Analizele de sȃnge se pot recomanda ȋn cazul ȋn care medicul  considerǎ cǎ poate fi vorba de o infecție,  inflamație, poliartrita reumatoidǎ, boala Lyme, tulburări de coagulare sau gută.

Artrocenteza -  Ȋn timpul acestei proceduri, medicul extrage lichidul din interiorul genunchiului pentru a verifica prezența:

Sângelui, care poate fi cauzat de leziuni sau tulburări de coagulare

Bacteriilor, care pot cauza o infecție

Cristalelor, cauzate de gută sau de pseudogutǎ

Artroscopia – chirurgul ortoped introduce un tub mic, luminat, printr-o mică incizie ȋn genunchi și examineaza interiorul articulației genunchiului.

Tratamentul apei la genunchi

Tratamentul medicamentos include medicamentele recomandate  pentru durere, antibiotice ȋn cazul ȋn care simptomele sunt cauzate de o infecție sau  corticosteroizi pe cale orală sau  injectați direct la nivelul genunchiului. Corticosteroizii pot provoca reacții adverse, astfel încât nu se recomnadǎ utilizarea acestora pe o perioadă foarte lungă de timp.

Apa la genunchi poate fi tratatǎ și cu ajutorul chirurgiei minim invazive:

Artrocenteza - Scoaterea lichidului de la articulația genunchiului poate ajuta la ameliorarea presiunii. După aspirarea lichidului articular, medicul poate injecta un corticosteroid pentru tratarea inflamațiilor.

Artroscopia - În timpul acestei proceduri, chirurgul face o mică incizie în piele, apoi introduce un tub mic, luminos, care transmite imagini în timp real din interiorul genunchiului la un monitor. 

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Crampele musculare

Tendinita

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii