+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 08 Aprilie 2015 11:19

depression 01Depresia este o tulburare de dispoziţie care provoacă o senzație persistentă de tristețe și pierderea interesului față de viață. Această boală afectează modul în care te simţi, te comporți, gândești si poate duce la o varietate de probleme emoţionale si fizice. Este posibil ca persoanele afectate să aibă probleme în a desfășura activitățile normale de zi cu zi și să le dea senzația că viața nu merită trăită.

Depresia nu este o slăbiciune, nici nu este o stare din care se poate pur și simplu să "revii". Depresia necesita tratament pe termen lung. Cele mai multe persoane cu depresie se simt mai bine în momentul în care iau medicamente, fac consiliere psihologică sau ambele. Alte tratamente, de asemenea, pot ajuta.

 

Semne și simptome

Deși depresia poate apărea o singură dată în timpul vieții tale, de obicei, oamenii au mai multe episoade de depresie. În timpul acestor episoade, simptomele care apar aproape în fiecare zi sunt:

- Sentimentele de tristețe, goliciune sufletească sau nefericire

- Accese de furie, iritabilitate sau frustrare, chiar pentru probleme mici

- Pierderea interesului față de activităţile normale, cum ar fi sexul

- Tulburări de somn, inclusiv insomnie sau dormit prea mult

- Oboseală și lipsă de energie

- Modificări ale apetitului - de multe ori pofta de mâncare este redusă

- Anxietate, agitație sau neliniște 

- Sentimente de inutilitate sau vinovăție

- Probleme în gândire, concentrare, luarea deciziilor și memoria

- Gânduri frecvente legate de moarte, idea de suicid, tentative de suicid 

- Probleme fizice inexplicabile, cum ar fi dureri de spate sau dureri de cap

Pentru unele persoane, simptomele depresiei sunt atât de grave încât este evident că există o problemă. Alte persoane se simt în general nefericiţi fără să știe de ce.

 

Cauze

Nu se știe exact ce anume cauzează depresie. Ca în multe tulburări psihice, pot fi implicați o varietate de factori, cum ar fi:

- Diferenţele biologice. Persoanele cu depresie par a avea schimbări fizice in creierele lor. Semnificația acestor schimbări este încă incertă, dar poate ajuta in cele din urma la depistarea unor cauze

- Chimia creierului. Neurotransmițătorii sunt în mod natural substanţe chimice cerebrale care probabil joacă un rol in apariția depresiei. Când aceste chimicale sunt de echilibru, ea poate fi asociată cu simptome depresive.

- Hormonii. Dezechilibrele hormonale pot fi implicate în declanșarea depresiei. Modificările hormonale pot rezulta din probleme cu glanda tiroidă, menopauză sau o serie de alte afecțiuni.

- Evenimente din viața de zi cu zi. Evenimente traumatice, cum ar fi decesul sau pierderea cuiva drag, probleme financiare, stresul mare sau traumele din copilărie pot declanșa depresia la unele persoane.

 

Tratament

Pentru tratamentul depresiei sunt disponibile numeroase scheme de tratament. Medicamentele și consilierea psihologică (psihoterapia) sunt foarte eficiente pentru majoritatea oamenilor.

Medicul psihiatru poate prescrie medicamente pentru ameliorarea simptomelor depresiei. Dacă depresia este una severă, poate fi necesară spitalizarea.

 

Citește și:

Somnambulismul

Tulburarea bipolara

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii