+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 06 Iunie 2013 08:25

arahnofobiaArahnofobia este o fobie specificǎ, deși termenul se referă, de asemenea, la frica de scorpioni, căpușe sau alte insecte. Cu toate acestea,  majoritatea persoanelor care suferǎ de aceastǎ fobie nu suportǎ sǎ fie ȋn preajma pǎianjenilor. Astfel, persoanele care suferǎ de arahnofobie  vor evita intrarea în contact cu aceste insecte chiar dacǎ acest lucru ȋnseamnǎ renunțarea la anumite acțivitǎți. Ca ȋn cazul oricǎrei fobii, nivelul de fricǎ poate varia de la moderat la sever.

 

Cauzele care duc la dezvoltarea arahnofobiei

La fel ca multe tipuri de fobii, arahnofobia poate fi declanșatǎ de un incident traumatic ce a implicat un păianjen. Cu toate acestea, o teorie expusǎ de către psihologia evolutivǎ sugerează că fobia  provine de la strămoșii noștri dar și cǎ aceasta a fost, ȋn principiu, o tehnică de supraviețuire. Deși cei mai mulți dintre pǎianjeni sunt inofensivi, unii specialiști considerǎ că acest comportament primitiv a fost transmis și a contribuit la cauzele care pot duce la dezvoltarea arahnofobiei. De asemenea, în cazul în care un părinte afișeazǎ o fricǎ de pǎianjeni, acest comportament poate fi învățat de la o vârstă fragedă de cǎtre copil.

 

Simptomele arahnofobiei

Pacienții care suferǎ de arahnofobie pot experimenta atȃt simptome fizice cȃt și simptome psihice. Acestea sunt:

• Anxietate

• Panicǎ

• Bufeuri

• Tremurǎturi

• Frisoane

• Dificultǎți de respirație

• Amețeli

• Uscǎciunea gurii

 

Tratamentul arahnofobiei

La fel ca ȋn cazul celor mai multe fobii, arahnofobia poate fi tratatǎ cu succes. De obicei, tratamentul implică ȋnceperea terapiei cognitiv-comportamentalǎ. Specialistul va lucra cu pacientul pentru a modifica modul de gândire în legătură cu fobia fațǎ de pǎianjeni. Acest lucru poate implica, de asemenea, introducerea pacientului la o expunerea ușoarǎ la motivul fobiei. 

Desensibilizarea sistematică este o intervenție terapeutică care reduce legătura dintre anxietate și obiectele sau situațiile care produc anxietatea. Scopul acesteia este de a reduce sau de a elimina fobia și de a ajuta pacientul să facă față fricii sale. Cu ajutorul unor tehnici de relaxare, se va ȋncerca atenuarea tensiunii din viața de zi cu zi a pacientului. Medicul poate prescrie anumite medicamente ȋmpotriva panicii și a insomniei ȋn cazul ȋn care arahnofobia este severǎ și afecteazǎ pacientul, ȋnsǎ majoritatea tratamentelor se concentreazǎ de diferite tipuri de psihoterapie.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Anxietatea

Claustrofobia – cauze si tratament

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii