+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 19 Februarie 2014 12:44

cosmarulCoșmarul reprezintǎ  o ȋntrerupere a somnului, caracterizat printr-un continut psihologic infricosator. Coșmarurile provoacǎ un sentiment de pericol fizic iminent,  fiind deosebit de frecvente ȋn copilaria timpurie și implicǎ activarea unei parți a creierului care mediază emoție negativă.

Severitatea coșmarului variază de la persoană la persoană. Cu toate acestea, ȋn majoritatea cosmarurilor experimentate de adulți aceștia nu sunt capabili sǎ alerge sau sa se depǎrteze suficient de repede pentru a scăpa de pericol sau pentru a nu cădea de la înălțime. Dacă persoana a trecut printr-un eveniment traumatic, cum ar fi un atac sau  un accident,  este posibil să aibǎ coșmaruri recurente despre experiența avutǎ.

Cauzele coșmarului

Coșmarurile apar la adulți ȋn mod spontan. Ele pot fi cauzate de o varietate de factori și tulburǎri subiacente. Unii oameni au coșmaruri după ce iau o gustare  ȋniante de somn, lucru ce crește metabolismul și dǎ semnal creierului ca trebuie sǎ fie activ. Medicamentele care acționeazǎ la nivelul creierului, cum ar fi antidepresivele și narcoticele, sunt adesea asociate cu coșmaruri. 

Privarea de somn este un alt factor care poate contribui la apariția coșmarului la adulți. De exemplu, anxietatea și depresia pot provoca și ele coșmaruri adulților. Tulburarea de stres post - traumatic ȋi poate  face pe oameni să experimenteze coșmaruri cronice și recurente.

Coșmarurile  la adulți pot fi cauzate și de anumite tulburări de somn. Acestea includ apneea de somn și  sindromul picioarelor neliniștite.  Coșmarul devine mult mai mult decât un vis urȃt atunci când acesta are un efect semnificativ asupra sănătății fizice și mentale și asupra bunăstarii pacientului. Deoarece coșmarul poate avea un impact semnificativ asupra calitǎții vietii, este important să se consulte un profesionist dacă acestea apar în mod regulat.

Tratamentul coșmarului

În primul rând, în cazul în care coșmarurile pacientului sunt rezultatul unui anumit medicament, medicul poate modifica doza sau poate ȋnlocui medicamentul pentru a elimina acest efect secundar nedorit.

 

Pentru persoanele ale căror coșmaruri sunt cauzate de anumite boli, cum ar fi apneea de somn sau sindromul picioarelor neliniștite, tratarea tulburǎrii de bazǎ poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

În cazul în care cosmarurile nu sunt cauzate de niciuna dintre cauzele de mais sus, terapia cognitiv-comportamentala poate ajuta pacinții cu coșmaruri recurente sau coșmaruri cauzate de tulburarea de stres post - traumatic . Ȋn anumite situații, medicamentele pot fi utilizate în combinație cu terapia pentru tratarea coșmarurilor, deși eficacitatea lor nu a fost demonstrată în mod clar. Există și o serie de alte măsuri pe care le puteți lua singuri și care pot ajuta la reducerea frecvenței coșmarurilor. Păstrarea unui program regulat de somn, angajarea în exerciții fizice regulate, practicarea de  yoga și meditație sunt, de asemenea, de ajutor.

Ȋncercați sǎ amenajați dormitorul astel ȋncȃt sǎ devinǎ un loc ȋn care sa vǎ simțiti ȋn sigurațǎ și ȋn care sǎ nu aduceți problemele de la serviciu. De asemenea, se recomandǎ evitarea consumului de  alcool, cofeinǎ, nicotinǎ, deoarece aceste substanțe pot interfera cu un somn odihnitor.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Comportamentul pasiv agresiv

Teama de esec

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii