+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 14 Februarie 2014 09:46

dependenta-alcoolAlcoolismul este cea mai severǎ formǎ de dependențǎ atunci cȃnd vine vorba de alcool. Nu există un număr absolut de bǎuturi pe zi sau  o cantitate de alcool care definește alcoolismul, ȋnsǎ experții au definit o limită peste care riscurile consumului de alcool cresc în mod semnificativ.

Iata cȃteva caracteristici definitorii ale dependenței de alcool :  

Toleranțǎ - nevoia de a bea și mai mult alcool pentru a simți aceleași efecte, sau capacitatea de a bea mai mult decât alte persoane fără a se îmbăta.

Simptome de sevraj - După oprirea sau reducerea bǎuturii pacintul experimenteazǎ anxietate, transpirații, tremurături, tulburări ale somnului, greață sau vărsături  și  în cazuri severe, convulsii fizice și halucinații.

Apare  dorința de a se opri din bǎut, dar și incapacitatea de a face acest lucru .

Pierderea controlului asupra cantitǎții de alcool consumat.

Ignorarea problmelor foarte evidente

O persoanǎ care suferǎ de o dependențǎ de alcool ajunge sǎ se bazeze pe alcool punct de vedere fizic, psihic și emoțional. Creierul se adaptează la prezența alcoolului și suferă schimbări persistente iar când consumul de alcool se oprește brusc, mediul intern obișnuit al organismului se schimbă drastic. Alcoolismul poate fi legat de mai multe probleme psihologice, interpersonale, sociale, economice și medicale. Alcoolismul poate crește riscul de depresie și suicid și inclusiv de omucidere sau violențǎ în familie.

Dependența de alcool crește riscul de boli de ficat (hepatită și ciroză), al bolilor de inimǎ, ulcere gastrice, leziuni cerebrale, accident vascular cerebral sau alte probleme de sǎnǎtate. La femeile ȋnsǎrcinate care beau alcool existǎ pericolul ca copilul sǎ dezvolte sindromul alcoolismului fetal, inclusiv malformații congenitale.

Dependența de  alcool vine dintr-o combinație de tendințe biologice și influența  mediului.

Biologie. Persoanele cu un istoric familial al dependenței de alcool prezintǎ risc mai mare de a dezvolta problema ei înșiși. Acest lucru se datorează, în moștenirea genelor care cresc vulnerabilitatea la alcool. Uneori alcoolul este folosit pentru a aplana diferite sentimente generate de o depresie sau de anxietate .

Mediul. O persoană poate apela la alcool pentru a nu mai fi stresat sau pentru cǎ trǎiește ȋntr-un mediu ȋn care consumul de cantitǎți mari de acolool nu este privit drept ceva nociv. 

Simptomele fizice ale dependenței de alcool

Deoarece cantități mari de alcool pot fi toxice pentru organism,  alcoolismul, de asemenea, poate provoca simptome fizice :

Greațǎ de dimineațǎ sau agitație

Semne de malnutriție din cauza unui regim alimentar sǎrac

Dureri abdominale sau diaree

Amorțeală, slăbiciune sau furnicături la nivelul brațelor sau picioarelor

Leziuni accidentale neobișnuit de frecvente 

Diagnosticarea dependenței de alcool

Chiar dacă tulburările legate de alcool sunt foarte frecvente, doar o mică minoritate de persoane aleg sǎ cearǎ ajutor. Aproape întotdeauna, oamenii devin defensivi atunci cȃnd sunt confruntați cu problema lor iar medicii trebuie sǎ le explice paciențiilor identificați cu o astfel de problemǎ, asupra pericolelor la care se expun.

Tratamentul dependenției de alcool

Unii oameni sunt capabili sǎ reducǎ consumul de alcool la un nivel moderat, cu ajutorul unui consilier.  Cu toate acestea, oamenii dependenți de alcool ar putea avea nevoie de tratament medical și ar putea avea nevoie sǎ rămânǎ internați într-un spital sau un centru de tratament.

Renunțarea la alcool poate ȋncepe prin detoxifiere, iar ȋn aceastǎ perioadǎ pacientul poate avea nevoie de medicamente pentru a putea trece peste simptomele de sevraj. Cei mai multi oameni primesc un anumit tip de terapie, respectiv consilierea de grup ȋnsǎ pentru  a obține recuperarea integrală, pacientul  trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăți și alte domenii din viața sa, cum ar fi relația cu familia sau relațiile la locul de muncǎ.  Recuperarea este un proces pe termen lung, nu ceva ce se poate realiza în câteva săptămâni, ȋnsǎ pacientul poate reuși dacǎ este sprijinit de oamenii din jurul sǎu.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Deficientele de invatare la copil

Ce sa faci cand esti victima a violentei domestice?

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii