+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 24 Mai 2013 13:14

neurastenieNeurastenia este o afecțiune ce se caracterizeazǎ prin oboseală generală, iritabilitate, lipsǎ de concentrare, anxietate și  ipohondrie. Termenul a fost introdus în psihiatrie în anul 1869 de către G. M. Beard, un neurolog american. Neurastenia produce un spectru larg de simptome, inclusiv senzația  de amorțealǎ ȋn anumite pǎrți ale corpului, obosealǎ cronicǎ, anxietate sau leșin. Unii specialiști considerǎ cǎ neurastenia se aseamǎnǎ cu sindromul oboselii cronice.

Nevrozele sunt acele afecțiuni psihice care debuteazǎ ȋn cazul ȋn care pacientul este suprasolicitat psihic, ȋnsǎ efectele nevrozei sunt reversibile, spre deosebire de alte boli ȋn care pacienții nu cunosc faptul cǎ suferǎ de o boalǎ. Termenul neurastenie se poate traduce prin pierderea de putere nervoase, iar acestǎ pierdere poate ȋnsemna o pierdere ușorǎ sau o  epuizare nervoasǎ.

 

Cauzele care duc la apariția neurasteniei

Cauzele care duc la apariția  neurasteniei rămân necunoscute,  însă ca  ȋn cele mai multe tulburǎri existǎ anumiți factori de risc precum: ereditatea, infecțiile virale,  ocupațiile ȋn care nivelul stresului este ridicat, vârsta și sexul, boala afectȃnd ȋn special bǎrbații. De asemenea, temerile, grijile, neliniștile, durere sau anumite șocuri emoționale  pot provoca neurastenie.

Simptomele neurasteniei

Simptomele variază foarte mult, în funcție de stabilitatea sistemului nervos și de cauza care a provocat boala. În cazul în care există o formǎ ușoarǎ  de neurastenie  pacientul va experimenta o lipsǎ de energie și obosealǎ ușoarǎ.

Pe mǎsurǎ ce gradul de afectare al pacientului crește pot apǎrea simptome precum: 

Insomnie

Dureri de spate, dureri de cap

Indigestie 

Constipație

Hiperexcitabilitate emotivǎ

Sensibilitatea psihicǎ crescutǎ

Hiperestezie polisenzorialǎ: pacientul este deranjat de zgomotele din jurul lui

Amețealǎ

Palpitații

Anxietate

Lipsa de concentrare

Pierdere ȋn greutate

Fricǎ

 

 Diagnosticarea neurasteniei

Medicul va diagnostica pacientul ȋn  funcție de simptomele pe care acesta le experimenteazǎ. Mai mult existǎ cȃteva criterii pe care pacientul trebuie sǎ le ȋndeplineascǎ pentru a fi diagnosticat cu neurastenie:

Simptomele apar după un efort mental sau fizic minor, iar pacientul experimenteazǎ un sentiment general de rău combinat cu o stare de agitație și depresie.

Pacientul prezintǎ una sau mai multe din urmǎtoarele simptome: dureri musculare, amețeli, dureri de cap, tensiune crescutǎ, tulburări de somn, incapacitatea de a se relaxa și iritabilitate.

Dacǎ  pacientul nu se poate recupera prin odihnă.

Dacǎ somnul pacientului este  tulburat și agitat sau dacǎ acesta nu poate dormi deloc.

Dacǎ pacientul experimenteazǎ aceste simptome ȋnsǎ nu suferǎ de o tulburarea de panicǎ sau de anxietate.

 

Tratamentul neurasteniei

Pacientului i se pot recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, sedative sau tranchilizante minore.  Pentru combaterea asteniei se recomandǎ o alimentație echilibratǎ și suplimente de vitamina B - B6, B12. De asemenea, se recomandǎ sportul, sportul ȋn aer liber, odihna. Psihoterapia poate fi un alt tratament utilizat ȋn tratarea neurasteniei.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Somnambulismul

Anxietatea

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii