Coxartroza este cunoscutǎ și sunt numele de artroza șoldului, localizarea reumatismului degenerativ fiind fǎcutǎ la nivelul șoldului. Diagnosticul poate fi dificil de pus la început deoarece durerea poate apărea în diferite locaţii inclusiv în regiunea inghinalǎ, coapsǎ, fese sau genunchi.
De obicei, durerea poate fi ascuţitǎ, tǎioasǎ sau poate fi o durere surdǎ, şoldul devenind de multe ori rigid. Coxartroza poate fi primarǎ sau secundarǎ (atunci cȃnd se produc modificǎri anatomice sau de poziție a articulației șoldului).
Cauzele care determinǎ apariția coxartrozei
Simptomele coxartrozei
Simptomele coxartrozei sunt:
Diagnosticul coxartrozei
Nu există un test specific pentru diagnosticarea coxartrozei. Medicul specialist analizeazǎ istoricul medical şi efectueazǎ un examen fizic, pentru a verifica modul în care şoldul funcţionează.
Medicul specialist va indica efectuarea unor radiografii sau teste de sânge.
Tratamentul coxartrozei
Tratamentul coxartrozei are mai multe obiecitve: ȋnlǎturarea inflamației, combaterea contracției musculare, refacerea biochimicǎ a cartilajului articular.
Planurile de tratament implicǎ:
Terapiile alternative
Terapiile alternative implicǎ bǎi calde, ȋnotul ȋn bazine ȋncǎlzite, tratamente balneare precum și terapia cu gheațǎ. Dacǎ pacientul nu suferǎ de boli de inimǎ, poate urma un tratament alternativ ȋn diverse stațiuni din țarǎ: Herculane, Pucioasa, Govora pentru apele sulfuroase sau iodate, dar și ȋn stațiuni precum Eforie sau Techirghiol.
Prevenirea coxartrozei
O metodǎ simplǎ pentru prevenirea coxartrozei este menţinerea unei greutǎți sănătoase. O a doua metodǎ este reprezentatǎ de exercițiile fizice. Exercițiul fizic ȋntǎrește mușchii din jurul articulațiilor. Consolidarea lor poate ajuta la prevenirea uzurii cartilajului.
Pacienții care prezintǎ primele simptome specifice coxartrozei trebuie sǎ se prezinte din timp la medicul specialist pentru a opri dezvoltarea bolii. Ȋn cazul copiilor, orice anomalie ortopedicǎ trebuie anunțatǎ la scurt timp dupa ce a fost observatǎ, pentru ca medicul specialist sa poatǎ identifica afecțiunea ȋn stadiul incipient.
Citește și