+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 15 Februarie 2013 17:02

gonartrozaGonartroza este cunoscutǎ și sub numele de artroza genunchiului și se caraterizeazǎ printr-un proces degenerativ de degredare a articulației de la nivelul genunchiului. Ȋn primii 20 – 30 de ani gonartroza nu produce simptome, ȋnsǎ aceasta continuǎ sǎ se dezvolte lent, iar ȋn cazul ȋn care genunchiul este suprasolicitat pot apǎrea și spimptomele.

 

Degenerarea articulației genunchiului începe cu distrugerea cartilajului articular iar pe mǎsurǎ ce progreseazǎ și țesuturile moi pot fi afectate. Procesul de degradare a articulației genunchiului începe atunci când acesta este supus unei greutǎți pe care nu o poate susține precum excesul de greutate sau ca urmare a unor traumatisme. Cu cȃt boala este tratatǎ ȋn stadiile sale incipiente cu atȃt existǎ șanse mai mari de recuperare și de ameliorare a simptomelor.

 

Cauzele care duc la dezvoltarea gonartrozei

Cauzele care duc la dezvoltarea bolii sunt variate, de la anumite boli inflamatorii pȃnǎ la vȃrsta pacientului. Gonartroza mai poate fi cauzatǎ și de:

• Traumatisme vindecate incorect sau repetate

• Obezitate

• Alte forme de artritǎ inflamatorie

• Vȃrsta sau sexul (boala apare ȋn special la femei)

• Alte afecțiuni inflamatorii

• Factori genetici

 

Simptomele gonartrozei

Gonartroza primarǎ se caracterizeazǎ prin durere ușoara sau rigiditate care apare ȋn special dimineața. Pacientul experimenteazǎ rigiditate dupǎ șederea prelungită în șezut sau culcat. Ȋn acest stadiu, genunchiul nu este distorsionat, iar mobilitatea nu este compromisă.

Gonartrozǎ de gradul II. Durerea apare nu doar ȋn starea de repaus, iar genunchiul este deformat și crescut în volum. Adesea, pacientul nu poate ȋndoi piciorul pȃnǎ la capǎt.

Gonartroza de gradul III prezintǎ aceleași simptome, doar cǎ severitatea lor este mai mare. Durerea apare atȃt cȃnd pacientul merge dar și cȃnd se odihnește. Pacientul nu ȋși mai poate ȋndoi genunchiu iar deformarea este vizibilǎ cu ochiul liber.

 

Diagnosticarea gonartrozei

Primul pas ȋn punerea dignosticului este reprezentat de analiza unor factori precum istoria pacientului sau simptomele acestuia. Medicul poate chestiona pacientul ȋn legǎturǎ cu stilul de viațǎ, istoricul medical, factorii de risc dar și privind alți factori precum cei genetici. Pentru ca medicul sǎ ȋși contureze o idee cȃt mai clarǎ despre starea de sǎnǎtate a bolnavului, poate recomanda realizarea analizelor de sȃnge sau a unui sumar de urinǎ. Dupa acestǎ etapǎ, medicul va recomanda realizarea unor radiografii simple, ȋnsǎ ȋn cazul ȋn care aceste imagini nu sunt clare medicul poate realiza un test de rezonanța magneticǎ nuclearǎ (RMN), o tomografie computerizatǎ sau o ecografie.

 

Tratamentul gonartrozei

Tratamentul gonartrozei implicǎ utilizarea terapiei medicamentoase ȋmbinatǎ cu terapia fizicǎ iar ȋn cazurile severe cu intervenția chirurgicalǎ.

Tratamentul medicamentos. Durerile articulare și inflamațiile pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor. Anumite medicamente pot proteja cartilajul și pot încetini evoluția artrozei genunchiului. O altǎ opțiune este injectarea de acid hialuronic, substanțǎ ce faciliteazǎ mișcarea la pacienții care suferǎ de gonartrozǎ.

Terapia fizicǎ. Este foarte importantǎ ȋn cazul gonartrozei și poate ameliora afecțiunea este corect realizatǎ. Terapeutul va realiza un program de exerciții pentru pacientul sǎu, iar acesta poate fi combinat cu masajul și cu hidroterapia.

Obezitatea. Succesul terapiilor menționate anterior depind, ȋn mare mǎsurǎ, de atingerea unei greutǎți normale, pentru ca articulația sǎ nu mai resimtǎ stres din cauza kilogramelor ȋn plus. Mai mult, o greutate normalǎ poate ȋmbunatǎți calitatea vieții la pacienții cu gonartrozǎ.

Tratamentul chirurgical. În funcție de locul în care cartilajul genunchiului este afectat, medicul ortoped poate recurge la diferite tipuri de intervenții chirurgicale. Ȋn cazurile severe, atunci cȃnd cartilajului este foarte afectat, acesta trebuie eliminat total sau parțial și ȋnlocuit cu o protezǎ de genunchi.

 

Prevenirea gonartrozei

Pentru a preveni dezvoltarea gonartrozei se recomandǎ realizarea de exerciții fizice, ȋn special ȋn cazul persoanelor sedentare. De asemenea, se recomandǎ pǎstrarea unei greutǎți normale pentru a nu pune presiune suplimentarǎ pe articulații.

Ȋn cazul pacienților care suferǎ de gonartrozǎ ȋn stadii incipiente, se recomandǎ evitarea scǎrilor și folosirea celor rulante. De asemenea, aceștia trebuie sǎ evite ridicarea greutǎților de orice fel.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Artrita

Coxartroza

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii