+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 24 Februarie 2012 09:06

prostataProstata este o formaţiune care înconjoară baza vezicii urinare, făcând parte din aparatul reproductiv masculin. Pe măsură ce bărbatul înaintează în vârstă, prostata are tendinţa să se mărească. Când prostata se dezvoltă excesiv, aceasta va apăsa pe uretră.

Adenomul de prostată (crşterea prostatei) duce la îngustarea uretrei, provocând astfel probleme urinare. În timp, muşchiul vezicii urinare devine treptat mai puternic, mai gros, şi mult prea sensibil, contractându-se chiar şi atunci când acesta conţine cantităţi mici de urină, cauzând astfel nevoia de a urina frecvent.

Adenomul de prostată este considerata a fi problema de sănătate cea mai frecventă la bărbaţii cu vârsta peste 60 de ani.

 

Cauzele apariției adenomului de prostată

Prostata se dezvoltă excesiv din cauza creşterii numărului de celule (hiperplazie). Cu toate acestea, motivul exact pentru această creştere nu este cunoscut. O varietate de factori pot fi implicaţi, inclusiv:

  • Androgenii (hormoni masculini)
  • Deficitul în activitatatea testiculară

 

Simptome

Simptomele adenomului de prostată pot include:

- Un flux urinar slab sau lent

- Dificultate la urinat

- Un flux urinar discontinuu

- Urinări frecvente, în mod special noaptea

Atunci când vezica urinară nu se goleşte în totalitate, prezintă un risc de a dezvolta infecţii ale tractului urinar. Alte probleme grave se pot dezvolta, în timp, inclusiv: sânge în urină, incontinenţă urinară, retenţie urinară acută, litiaza vezicală.

 

Diagnosticul adenomului de prostată

 

Un examen fizic este necesar pentru a vedea dacă alte probleme medicale pot fi cauza simptomelor.

  • Determinarea PSA (antigenului specific prostatei) – Testul poate face diferenţa dintre un ţesut prostatic benign sau malign. Antigenul specific prostatei este cel mai important factor în evaluarea cancerului de prostată având efect atât în depistare cât şi în screening.
  • Ecografia transrectală
  • Ecografia abdominală
  • Urografia intravenoasă – Explorează întregul aparat urinar, iar acest lucru permite vizualizarea efectelor creşterii în dimensiune a prostatei.
  • Uretrocistoscopia – Permite vizualizarea uretrei şi a conţinutului vezical.

 

 

Tratamentul adenomului de prostată

Tratament medicamentos

- Alfa-blocantele- Aceste medicamente nu reduc dimensiunea prostatei, dar ele sunt eficiente în ameliorarea simptomelor. Ele relaxează muşchii din jurul prostatei şi a vezicii urinare, îmbunătăţind astfel fluxul urinei.

- Inhibitorii de 5-alfa reductază - Aceste medicamente pot micşora parţial prostata, prin reducerea nivelurilor unui hormon masculin - dihidrotestosteronul (DHT) - care este implicat în creştere de prostată.

- Terapia combinată - Un alfa-blocant împreună cu un inhibitor de 5-alfa reductază.

 

Tratamente noninvazive

Atunci când medicamentele nu ajută în cazul prostatei mărite, mai multe proceduri pot ameliora simptomele fără necesitatea unei intervenţii chirurgicale.

- Termoterapia cu microunde transuretrală (TUMT) - Reduce frecvenţa urinară, fluxul urinar discontinuu, însă nu corectează problema legată de golirea vezicii urinare. Posibilele efecte adverse includ urinare dureroasă timp de mai multe săptămâni.

- Ablaţia țesutului prostatic utilizând radiofrecvenţe joase (TUNA) - Această procedură distruge ţesutul de prostată, pentru a îmbunătăţi fluxul de urină şi pentru ameliorarea simptomelor.

- Stenturi urologice - O bobină de metal de dimensiuni mici numit stent poate fi inserată în uretră pentru a o extinde. Procedura se realizează sub anestezie locală sau spinală.

 

Tratament chirurgical

Pentru cei mai mulţi bărbaţi cu prostată foarte extinsă, intervenţiile chirurgicale pot ameliora simptomele, însă există atât riscuri cât şi beneficii privind fiecare tip de operaţie.

- Chirurgia Laser - Această procedură foloseşte vaporizarea cu laser pentru a distruge ţesutul de prostată, făcându-se numai sub anestezie generală.

- Rezecţia transuretrală a prostatei (TURP) - Aceasta este cea mai comună intervenţie chirurgicală pentru o prostată extinsă, fiind considerată că aduce cea mai mare reducere a simptomelor.

- Incizia transuretrală a prostatei (TUIP) - Procedura presupune realizarea de reduceri ale prostatei, în loc de eliminarea ţesutului de prostată.

- Prostatectomie - Principala indicaţie a prostatectomiei este cancerul de prostată, atunci când el n-a invadat încă ţesuturile învecinate. Această operaţie se face sub anestezie generală sau spinală, iar recuperarea poate dura câteva săptămâni.

 

Prevenirea adenomului de prostată

Nu există nicio modalitate cunoscută pentru a preveni extinderea prostatei. Acesta este o parte naturală a procesului de îmbătrânire. Evitaţi totuşi consumul de lichide după ora 18:00, pentru a reduce nevoia de a urina frecvent în timpul nopţii.

 

Citeşte şi:

Cancerul de prostată

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii