+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 19 Aprilie 2013 11:25

clamydiaChlamydia este o bacterie ce afectează atât bărbaţii cât şi femeile şi apare la toate grupele de vârstă, deşi este mai răspândită în rândul femeilor tinere.

Chlamydia nu este dificil de tratat, o dată ce pacientul este conştient de existenţa infecţiei. Dacă este lăsată netratată, Chlamydia poate duce la probleme de sănătate mai grave. Boala este cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis. Această bacterie poate infecta colul uterin la femei, iar uretra şi rectul, atât la bărbaţi cât şi la femei. Ocazional, Chlamydia poate afecta, de asemenea, şi alte părţi ale corpului, inclusiv gâtul şi ochii.

Cauzele infecţiei cu Chlamydia
Bacteria Chlamydia poate fi transmisă prin:
•    Contact sexual vaginal, anal sau oral neprotejat cu o persoană infectată;
•   De la mamă la copil în timpul naşterii vaginale, provocând pneumonie sau o infecţie gravă a ochilor la nou-născut.

Simptomele infecţiei cu Chlamydia
Simptomele apar, de obicei, între şapte zile şi trei săptămâni de la expunere. Se estimează că 70-75% din femeile infectate cu Chlamydia sunt asimptomatice. Femeile care prezintǎ simptome pot experimenta:
Femeile:
•    Nevoia de a urina mai des sau durere la urinare;
•    Durere în timpul actului sexual sau sângerări după contactul sexual;
•    Durerile abdominale;
•    Sângerări menstruale neregulate;
Bărbaţii:
•    Senzaţie de arsură şi / sau durere la urinare;
•    Durere sau umflături la nivelul testiculelor;

Factori de risc ai Chlamydia sunt:

•    Vârsta mai mică de 24 de ani.
•    Mai mulţi parteneri sexuali în ultimul an.
•    Neutilizarea prezervativului.
•    Antecedente de alte boli cu transmitere sexuală.

Diagnosticarea infecţiei cu Chlamydia
Diagnosticarea infecţiei cu Chlamydia este relativ simplǎ și se face prin internediul unor teste ce constau un luarea unor mostre de ţesut din zonele afectate de virus.
Pentru femei, medicul poate utiliza un tampon pentru a lua o mostră de cultură sau pentru a  testa antigenul pentru Chlamydia. Medicul poate face şi un test Papanicolau de rutină. Pentru bărbaţi, medicul poate introduce un tampon subţire, în zona genitală pentru a obţine un eşantion de ţesut uretral. Infecția poate fi diagnosticatǎ și prin intermediul unui test de urină.

Tratamentul infecţiei cu Chlamydia
Chlamydia este tratată cu antibiotice, fiind utilizate,de obicei, azitromicină şi doxiciclină.
În cele mai multe cazuri, infecţia dispare în termen de una până la două săptămâni. În acest timp, contactul sexual trebuie evitat. Partenerul sexual al pacientului trebuie să urmeze, de asemenea, un tratament chiar dacă acesta nu are simptome. În caz contrar, infecţia va trece de la unul din parteneri la celălalt. Cu toate acestea, tratamentul infecţiei cu Chlamydia nu oferă imunitate împotriva reinfectării pe viitor.

În cazul în care un pacient este alergic la orice antibiotic, sau dacă există o posibilitate ca pacienta să fie însărcinată, este important ca medicul să fie informat, pentru a putea schimba tratamentul.

Prevenirea infecţiei cu Chlamydia
•   Utilizarea prezervativelor reduce semnificativ riscul de a dezvolta Chlamydia. Încurajarea noilor parteneri să îşi facă teste înainte de a avea relaţii sexuale ajută, de asemenea, la prevenirea transmiterii.
•    Limitaţi numărul de parteneri sexuali. Dacă pacientul este activ sexual, şi are mai mulţi parteneri, trebuie să discute cu medicul său despre cât de des ar trebui să fie testat  pentru Chlamydia  precum şi pentru alte boli cu transmitere sexuală.
•   Evitaţi duşurile vaginale, deoarece numărul de bacterii bune prezente în vagin scade, crescând astfel riscul de infecţie.

Autor: Lavinia Radu


Citește și:
Infectia cu Trichomonas vaginalis
Pediculoza pubiana (paduchii lati)


Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii