+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 05 Iunie 2013 12:57

faringita-gonococicaFaringita gonococicǎ este o boalǎ infecțioasǎ cu transmitere sexualǎ, ce se manifestǎ prin inflamarea amigdalelor și a faringelui. De cele mai multe ori boala nu produce simptome iar pacienții nu simt decȃt un discomfort local iar ganglionii ȋși mǎresc volumul.

Cauzele care duc la dezvoltarea faringitei gonococice

Boala este produsǎ de o bacterie, Neisseria gonorrhoeae, și poate sǎ aparǎ izolat sau ca infecție generalizatǎ. Principala cauzǎ a bolii este reprezentatǎ de sexul oral cu un partener infectat. Gonoreea netratatǎ se poate rǎspȃndi ȋn alte pǎrți ale corpului, cauzȃnd inflamarea testiculelor sau a prostatei la bǎrbați, sau boalǎ inflamatorie pelvinǎ la femei. Factorii de risc includ: activitatea sexuala cu mai mulți parteneri, raporturi de sex oral neprotejat, raporturi homosexuale.

 

Simptomele faringitei gonococice

Deși unii oameni nu experimenteazǎ simptome, acestea pot apǎrea și sunt reprezentate de: 

Febră

Durere în gât

Ganglionii limfatici inflamați

 Alte simptome care pot fi asociate cu această boală:

Simț anormal al gustului

Dureri de cap

Dureri musculare

Congestie nazală

Posibile complicații

Dacǎ  boala rǎmȃne netratatǎ aceasta poate duce la dezvoltarea unor complicații atȃt ȋn cazul femeilor cȃt si al bǎrbaților. 

Complicațiile la bǎrbați pot include:

Epididimitǎ

Orhitǎ

Prostatitǎ

Complicațiile la femei pot include:

Șanse crescute de sarcinǎ ectopicǎ

Infertilitate

Boala inflamatorie pelvinǎ

Endometritǎ

 

Diagnosticarea faringitei gonococice

Medicul va ȋntreba pacientul despre istoria sa medicalǎ dar și dacǎ prezintǎ unul dintre factorii de risc mai sus menționați. Acesta va recomanda realizarea culturilor microbiologice pentru gonococ. Ȋn cazul ȋn care simptomatologia este  mai severǎ, specalistul poate recomanda și realizarea unor analize de sȃnge.

 

Tratamentul faringitei gonococice

Bacteriile care cauzeazǎ aceastǎ boala au devenit rezistente la anumite medicamente. Astăzi, singurul antibiotic folosit pentru tratarea faringitei gonococice este ceftriaxona injectabilǎ intramuscular. Cu toate acestea, oamenilor alergici la penicilină sau la cefalosporine li se pot prescrie  azitromicinǎ, mdicament ce poate fi luat sub formǎ oralǎ. În plus față de tratamentul pentru gonoree, oamenii sunt tratați, de obicei, și pentru Chlamydia. Chlamydia provoacă adesea simptome asemǎnǎtoare dar  poate fi mai greu de diagnosticat și tratat.

 

Prevenirea faringitei gonococicǎ

Comportamentele sexuale sigure pot reduce riscul de a dezvolta o boalǎ cu transmitere sexualǎ. Folosirea prezervativelor scade probabilitatea de a contracta o boalǎ cu transmitere sexualǎ ȋn cazul ȋn care acestea sunt utilizate în mod corespunzător. Prezervativul trebuie  să fie utilizat de fiecare dată când o persoanǎ se angajează într-o activitate sexuală. Tratamentul tuturor partenerilor sexuali este esențial pentru a preveni reinfectarea.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Infectia cu Chlamydia trachomatis

Pediculoza pubiana (paduchii lati)

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii