+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 07 Februarie 2013 17:06

granulomul-inghinal Granulomul inghinal este o boalǎ cu transmitere sexualǎ cauzatǎ de bacteria Calymmatobacterium granulomatis. Boala afectează pielea, membranele mucoase și sistemul limfatic al organelor genitale și al zonei anale. Boala se transmite prin contact sexual, în special din cauza rǎnilor deschise. Aceste leziuni sunt adesea nedureroase, motivul pentru care granulom inghinal este adesea confundat cu sifilisul.

 

Ȋn Europa granulomul inghinal se manifestǎ rar, fiind o boalǎ specificǎ regiunilor tropicale, ȋn special ȋn țǎri precum Africa de Sud, India, Brazilia sau Australia. Boala afecteazǎ ȋn special bǎrbații, iar ȋn unele cazuri acesta este ȋnsoțitǎ de o altǎ afecțiune cu transmitere sexualǎ. Boala a fost identificatǎ petru prima data ȋn anul 1882, ȋnsǎ ȋn anul 1905 medicul Charles Donovan a reușit sǎ identifice microorganismele responsabile pentru apariția granulomului inghinal, motiv pentru care boala mai este cunoscutǎ și sub numele de donovanozǎ.

 

Simptomele granulomului inghinal

Ȋn cazul bǎrbațiilor, leziunile se manifestǎ sub forma unor ulcerații care apar la nivelul penisului și la nivelul regiunii perianale, ȋn timp ce ȋn cazul femeilor aceleași ulcercații de culoare roșie apar pe labiile mici și mari.

Leziunile ȋncep sǎ se ȋnmulțeascǎ sau sǎ se autoinfecteze, ȋnsǎ cu toate acestea rǎmȃn nedureroase. Netratatǎ, boala poate duce la complicații grave care pot pune viața pacientului ȋn pericol.

Simptomele pot apǎrea ȋntre una și 12 săptămâni după contactul cu Calymmatobacterium granulomatis, iar datele aratǎ cǎ aproximativ jumătate dintre bărbații și femeile infectate dezvoltǎ leziuni în zona analǎ. Chiar dacǎ ulcerațiile sunt nedureroase, acestea sângerează ușor dacǎ sunt vǎtǎmate. Netratatǎ, boala se rǎspȃndește ȋncet și distruge țesutul genital, moment ȋn care pielea din zona genitalǎ ȋși pierde culoarea naturalǎ.

 

Diagnosticarea granulomului inghinal

Diagnosticarea se face dupǎ examinarea vizualǎ a leziunilor și dupǎ analiza simptomelor pe care pacientul le experimenteazǎ. Pentru a fi sigur cǎ este vorba de donovanozǎ, medicul poate recomanda realizarea unor teste precum:

• Prelevarea de mostre de la nivelul leziunii pentru analiza acestora ȋn laborator;

• Realizarea unei biopsii;

• Pentru a exclude diagnosticul de sifilis medicul poate recomanda un test de sȃnge suplimentar.

 

Tratamentul granulomului inghinal

Granulomul inghinal este tratat cu antibiotice. Cele mai multe tratamente dureazǎ ȋn jur de trei sǎptamȃni. Medicul poate recomanda fie eritromicină, streptomicină, tetraciclină sau ampicilinǎ, ȋn funcție de caracteristicile pacientului. Leziunile vor prezenta ȋmbunatǎțiri la aproximativ o sǎptǎmȃnǎ dupǎ ȋnceperea tratamentului, ȋnsǎ chiar și așa pacienții trebuie sǎ urmeze tot tratamentul pentru ca infecția sǎ nu reaparǎ.

 

Prevenirea granulomului inghinal

Tratamentul ȋnceput devreme scade riscul de cicatrici, ȋnsǎ dacǎ boala rǎmȃne netratatǎ duce la lezarea țesutului genital.

Evitarea activitǎții sexuale este singura modalitate de a preveni o boalǎ cu transmitere sexualǎ, ȋn special ȋn perioada ȋn care leziunile sunt contagioase iar partenerul se poate infecta foarte ușor. Evitarea bolilor venerice se face prin utilizarea corectă a prezervativelor, practicǎ ce scade riscul de a contracta o boalǎ cu transmitere sexualǎ.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Pediculoza pubiana (paduchii lati)

Molluscum contagiosum

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii