+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 15 Februarie 2013 16:46

trichomonas-vaginalisInfecția cu Trichomonas vaginalis mai este cunoscutǎ sub numele de tricomoniazǎ și reprezintǎ o infecție cu transmitere sexualǎ. Boala este provocatǎ de un parazit, iar la femei acesta infecteazǎ vaginul, glandele genitale, vezica urinarǎ și uretra, iar la bǎrbați se dezvoltǎ la nivelul uretrei.

 

Trichomonas vaginalis se transmite ȋn timpul actului sexual, ȋnsǎ se poate transmite și de la mamǎ la fǎt ȋn timpul nașterii. Pentru a preveni reinfectarea și dezvoltarea tricomoniazei ambii parteneri trebuie sǎ urmeze tratament. Perioada de incubație, de la expunerea la parazit și pȃnǎ la dezvoltarea bolii, poate varia de la cinci la 28 de zile.

 

 

Simptomele infecției cu Trichomonas vaginalis

Infecția cu Trichomonas vaginalis este una din cele mai frecvente infecții cu transmitere sexualǎ, iar femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea bolii decȃt bǎrbații. Simptome date de tricomoniazǎ sunt similare cu cele ale altor infecții cu transmitere sexuală precum gonoreea sau chlamydia.

Simptomele care apar ȋn cazul femeilor sunt:

• Dureri, inflamații și mâncărime la nivelul vaginului

• Secreții abundente de culoare galben-verzui

• Miros anormal

• Durere sau disconfort la urinare

• Disconfort ȋn timpul actului sexual

• Dureri la nivelul abdomenului inferior

Simptomele care apar ȋn cazul bǎrbaților sunt:

• Durere dupǎ urinare

• Secreții anormale la nivelul penisului

• Disconfort ȋn timpul actului sexual

 

Factori de risc ȋn cazul infecției cu Trichomonas vaginalis

Ȋn cazul infecției cu Trichomonas vaginalis factorii de risc sunt reprezentați de:

• Neutilizarea prezervativului

• Existența a mai mulți parteneri sexuali

• Dacǎ a mai existat un episod anterior de infecție cu Trichomonas vaginalis

• Dacǎ au mai existat episoade de apariție a bolilor cu transmitere sexualǎ

 

Diagnosticarea infecției cu Trichomonas vaginalis

Infecția cu Trichomonas vaginalis poate fi uneori dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt similare cu cele ale altor infecții cu transmitere sexualǎ. Dupǎ examinarea fizicǎ, medicul va recolta o mostrǎ de secreție vaginalǎ ȋn cazul femeilor, iar ȋn cazul bǎrbaților se va efectua un test de urinǎ pentru a diagnostica boala. Dacǎ medicul este convins de faptul ca aveți tricomoniazǎ tratamentul poate ȋncepe ȋnainte de sosirea rezultatelor, pentru ca infecția sǎ fie tratatǎ cȃt mai repede.

Dacă testul arată că aveți o infecție cauzatǎ de Trichomonas vaginalis este important sǎ vǎ anunțați partenerul pentru ca și acesta sǎ ȋși realizeze testele, chiar dacǎ nu prezintǎ simptomatologie.

 

Tratamentul infecției cu Trichomonas vaginalis

Tricomoniaza este o boalǎ ușor de tratat. Medicul poate prescrie un medicament cunoscut sub numele de metronidazol, care dacă este luat în mod corect ajutǎ la vindecarea rapidǎ. Tratamentul poate dura ȋntre cinci și sapte zile sau se poate recomanda ȋn dozǎ unicǎ.

Și femeile gravide care suferǎ de tricomoniazǎ pot lua metronidazol. Cu toate acestea, femeile care au efecte adverse atunci cȃnd se ia antibioticul ar trebui sǎ discute cu medicul lor ginecolog. Medicul mai poate recomanda clotrimazol cremǎ, un medicament antifungic care se introduce ȋn vagin și care poate ameliorarea simptomele date de infecția cu Trichomonas vaginalis.

Nu beți alcool în timpul tratamentului cu metronidazol și așteptați ȋncǎ 48 de ore după terminarea tratamentului. Consumul de alcool împreunǎ asociat cu medicamentul poate provoca reacții adverse precum greațǎ sau vǎrsǎturi.

 

Prevenirea infecției cu Trichomonas vaginalis

Ca orice infecție cu transmitere sexuală, cel mai bun mod de a preveni infecția cu Trichomonas vaginalis este reprezentat de utilizarea prezervativului. De asemenea:

• Evitați schimbul de jucǎrii sexuale mai ales cǎ Trichomonas vaginalis supraviețuiește aproximativ 24 de ore ȋn exteriorul organismului.

• Dacă sunteți activi din punct de vedere sexual, mergeți la controale medicale regulate (se recomandǎ o datǎ pe an)

• La primele semne neobișnuite sau la primele simptome asemǎnǎtoare unei infecții cu transmitere sexualǎ mergeți la medic.

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Pediculoza pubiana (paduchii lati)

Granulomul inghinal (Donovanoza)

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii