+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 06 Februarie 2013 16:28

paduchi-latiPediculoza pubiana este o boalǎ cauzatǎ de pǎduchii lați ( Phthirus pubis), o specie de insecte externe, foarte mici și care prezintǎ trei perechi de picioare. Transmiterea pǎduchilor lați are loc ȋn mod special prin contactul sexual cu persoanele care au o igienǎ precarǎ sau prin contactul fizic cu obiectele contaminate ale persoanei: prosoape, așternuturi, dar și toaletele publice.

 

Odatǎ ajunși la nivelul zonei pubiene, pǎduchii lați se instaleazǎ și ȋncep sǎ depunǎ ouǎ. Pǎduchele lat este o insectǎ care se hrǎnește cu sȃnge. Acesta ȋși va ȋnfige dinții ȋn epidermǎ iar prin folosirea pompei de la nivelul faringelui, va suge sȃngele pacientului. Dupǎ ce femela a depus ouǎ ȋn părul pubian, din acestea vor ieși larve dupǎ o perioadǎ de aproximativ 10-14 zile.

Pǎduchii pubieni se pot rǎspȃndi și ȋn alte zone ale corpului, inclusiv la nivelul pǎrului de pe abdomen, axile și genele. Aceștia au o culoare cenușiu deschisǎ și un diametru de aproximativ 1-2 mm.

Simptomele pediculozei pubiene

- Mȃncǎrimi intense la nivelul zonei pubiene, mȃncǎrimi care se intensificǎ ȋn special noaptea atunci cȃnd pǎduchele se hrǎnește cu sȃngele gazdei;

- Imflamații ale pielii din cauza scǎrpinatului excesiv;

- Pielea de la nivelul zonei pubiene capǎtǎ un aspect dur;

- Scarpinatul excesiv poate provoca unele rǎni, care ȋn contact cu diferite bacterii pot produce infecții bacteriene;

Diagnosticarea pediculozei pubiene

Medicul poate diagnostica destul de ușor pediculoza pubianǎ, printr-un examen fizic sau poate analiza o probǎ la microscop pentru a confirma existența pǎduchilor lați ȋn pǎrul pubian.

Tratamentul pediculozei pubiene

Medicul va recomanda un șampon, un unguen sau o loțiune. Acestea se apalicǎ direct pe pǎrul pubian și sunt lǎsate sǎ acționeze timp de cȃteva minute. Pentru ca pǎduchii lați sǎ disparǎ complet pacientul trebuie sǎ urmeze tratamentul prescris de medic fǎrǎ a renunța la el atunci cȃnd mȃncǎrimea a dispǎrut și pentru a se evita reapariția pǎduchilor lați.

Deoarece păduchii pot supraviețui pe lenjeria de pat, pe prosoape și pe haine, toate acestea trebuie să fie spălate la temperaturi forte ridicate și cǎlcate. Dacǎ acestea nu se pot spǎla și cǎlca, se vor depozita ȋn pungi de plastic ȋnchise la gurǎ timp de cȃteva zile. Fără sânge, pǎduchii nu trăisc mai mult de 24 de ore.

Prevenirea pediculozei pubiene

Abstinența de la actul sexual este cel mai bun mod de a preveni o infestare cu pǎduchi lați, dar și cel mai bun mod de a preveni transmiterea acestora cǎtre altǎ persoanǎ. Ȋn cazul ȋn care o persoană a dezvoltat pediculozǎ pubianǎ și partenerii săi trebuie sǎ urmeze același tratament. Ȋn cazul pediculozei pubiene chiar și utilizarea prezervativului nu scade foarte mult riscul de transmitere deoarece pǎduchii pot sǎri ȋn timpul actului sexual.

Citește și:

Sancrul moale

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii