+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 29 Aprilie 2013 08:23

 

enurezis-nocturnEnurezisul nocturn resprezintǎ urinarea involuntarǎ ȋn timpul somnului. Enurezisul  este frecvent în special la copiii mai mici de 5 ani. Chiar dacǎ problema poate neliniști pǎrinții, ȋn general, enurezisul nocturn nu este o problemǎ decȃt ȋn cazul ȋn care copilul suferǎ de o afecțiune ce are ca simptomatologie enurezisul nocturn sau dacǎ acesta se pastreazǎ pȃnǎ la vȃrste mai mari de 5,6 ani.

 

Există două tipuri de enurezis: primar și secundar. Enurezis nocturn primar apare ȋn cazul copiilor mici care au fǎcut acest lucru ȋntotdeauna.  Enurezis secundar este o tulburare care apare la un copil care a ȋnvațat inițial sǎ ȋși controleze vezica urinarǎ iar la care udarea patului a revenit. Se estimeazǎ cǎ enurezisul afecteaza 15% din copii cu vȃrste  de 5 ani și 1-2% dintre adolescenți și adulți.

 

Cauzele care duc la dezvoltarea enurezisul nocturn

Deși ȋn trecut era considerat a fi o problemă psihologică, enurezisul nocturn, este astazi atribuit, ȋn marea majoritatea, unor factori fiziologici. Ȋn cazul multor copii nu există nicio boală de bază care are ca simptomatologie enurezisul ci doar o incapacitate de a recunoaște sentimentul de vezicǎ plinǎ, situație pe care copilul o va depǎși. Este mult mai probabil ca enurezisul nocturn să apară în cazul în care unul sau ambii pǎrinți au avut și ei probleme ȋn copilǎrie. Alți factori care pot contribui la apariția enurezisului nocturn sunt:

O vezicǎ urinarǎ micǎ

Un  dezechilibru hormonal, mai ales cǎ unii copii nu produc suficienți hormoni antidiuretici (ADH) pentru a ȋncetini producția de urinǎ pe timp de noapte.

Evenimentele stresante 

Infecții ale tractului urinar

Apnee de somn. Alte simptome ale apneei pot include sforǎit, infecții frecvente ale sinusurilor, dureri ȋn gat și somnolența ȋn timpul zilei.

Diabet zaharat 

Constipația cronică 

 

Simptomele enurezisului nocturn

Simptomatologie este reprezentatǎ de udarea patului pe timpul nopții. Cu toate acestea, cei mai mulți copii ȋnvațǎ sǎ mergǎ noaptea la toaletǎ pȃnǎ la vȃrsta de 4 ani, iar pȃnǎ la vȃrsta de 5 ani udarea patului rǎmane o problemǎ pentru doar aproximativ 15 % din copii. Între vȃrste de 8 și 11 ani, mai puțin de 5%  din copii încă mai udǎ patul.

 

Diagnosticarea enurezisului nocturn

Diagnosticarea se face atunci cȃnd copilul are cel puțin  vȃrsta de 5 ani și produce  două sau mai multe incidente de acest fel pe lunǎ. Evaluarea copilului implică o istorie medicalǎ amănunțită, un examen fizic și un sumar de urina. Existǎ anumiți factori care ar putea fi responsabili pentru udatul patului precum: leziuni ale coloanei vertebrale care rezultă într-o vezică neurogenă, infecții ale tractului urinar, sau anomalii congenitale la nivelul tractul urinar. Dacă examenul fizic și testul de urinǎ nu indicǎ  alte probleme, de obicei, nu sunt necesare alte teste.

 

Tratamentul enurezisului nocturn

Existǎ o mare varietate de terapii, atât comportamentale cât și medicale, pentru tratamentul enurezisului nocturn ȋnsǎ terapia trebuie aplicatǎ ȋn mǎsura ȋn care udarea patului afecteazǎ copilul și dezvoltarea socială a acestuia. Medicamente utilizate pentru tratamentul enurezisului includ desmopresina (care scade producția de urină în timpul somnului) și imipramina (care relaxeazǎ musculatura vezicii urinare).

Cu toate acestea,  ȋn cazul ȋn care tulburarea nu este efectul unei boli, cei mai mulți experți recomandǎ părinților să aștepte ca problema sǎ se rezolve și sfǎtuiesc pǎrinții sǎ ȋncerce sǎ se concentreze pe îmbunătățirea stimei de sine a copilului. Pedepsirea copilului poate provoca daune psihologice și poate afecta performanțele școlare. Este important pentru pǎrinți sǎ ȋnteleagǎ faptul cǎ udarea patului este un act involuntar pe care copilul nu o poate controla și pe care, în cele din urmă, o va depași chiar și fără tratament.

Pǎrinții sunt sfǎtuiți sǎ: ȋncurajeze copilul care udǎ patul ȋn special ȋn cazul ȋn care acest comportament apare din cauza unor situații stresante sau din cauza anxietǎții; sǎ acopere salteau  copilului cu o folie de plastic; sǎ punǎ copilul sǎ ȋși strȃngǎ patul dupǎ o searǎ ȋn care a udat lenjeria, mai ales cǎ asumarea responsabilității pentru udarea patului poate ajuta copilul sǎ simtǎ cǎ are mai mult control asupra situației; sǎ se asigure cǎ copilul ȋși golește vezica ȋnainte de culcare și cǎ nu bea lichide ȋnainte de somn; sǎ laude copilul dupǎ o searǎ ȋn care a reușit sǎ nu ude patul. Existǎ și anumite tratamente alternativ care pot ajuta la tratamentul enurezisului nocturn precum: acupunctura, terapia chiropracticǎ și chiar hipnoza.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Diareea acuta la copii

Oreionul

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii