+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 04 Aprilie 2012 14:17

oreionOreionul este cauzat de virusul urlian, care determină inflamarea glandelor salivare. Dintre bolile copilăriei, oreionul este boala cu cea mai lungă perioadă de incubaţie, putând dura până la trei săptămâni până când infecţia să se manifeste.

Virusul este contagios timp de aproximativ două până la trei zile înainte de umflarea glandelor salivare şi până la şapte, opt zile după ce boala izbucneşte. Boala poate afecta de asemenea, şi alte organe precum: pancresul, organele genitale şi sistemul nervos.

Cauzele oreionului

Oreionul este foarte contagios și are o răspândire rapidă în comunitate, dacă pacientul nu este izolat.Virusul se răspândeşte, cel mai frecvent, în mod direct, de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor respiratorii. Mai puţin frecvent, prin picăturile respiratorii ajunse pe diferite obiecte, ca apoi să fie transmise prin contactul mâinilor cu gura.

Perioada de incubaţie, de la expunere până la debutul simptomelor, este de aproximativ 14-18 zile. Pacientul va fi izolat de alte persoane sensibile în primele cinci zile după debutul bolii, care începe prin umflarea glandelor salivare parotide.

Simptomele oreionului

Una din cinci persoane infectate cu virusul oreionului nu are semne sau simptome. Atunci când semnele şi simptomele se dezvoltă, ele apar de obicei după aproximativ două până la trei săptămâni după expunerea la virus şi pot include:

Simptomele iniţiale:

 • durere de gât sau urechi
 • inapetenţă, oboseală
 • cefalee
 • febră moderată

În formele severe, debutul poate fi brusc, cu febră ridicată, frisoane, vărsături, tumefierea glandelor parotide.

După debutul bolii:

 • Dureri musculare;
 • Tensiune dureroasă a lojii parotidiene;
 • Dureri la masticaţie;
 • Secreţie salivară redusă;
 • Limba este încărcată;

Umflarea glandelor parotide poate dura până la zece zile, iar la adulţi, simptomele sunt mai severe decât la copii. Aproximativ 95% din persoanele care dezvoltă oreion vor experimenta inflamarea glandelor parotide.

Complicaţiile oreionului

Complicaţiile oreionului implică afectarea altor organe:

Inflamaţia pancreasului (pancreatita) poate fi o complicaţie cauzată de oreion, dar este mai puţin frecventă.

La 20 - 30% din cazurile de oreion la bărbaţii adulţi, oreionul afectează testiculele (orhita) cauzând inflamaţie şi durere. Acest simptom apare, de obicei, la o săptămână după ce boala a izbucnit şi este o infecţie care poate provoca sterilitate în unele cazuri rare.

La femei, complicaţia care poate apărea este ooforita, caracterizată prin dureri în abdomenul inferior cauzate de inflamarea ovarului/ovarelor.

Meningita este o complicaţie care apare destul de rar, poate apărea de la trei până la zece zile de la debutul oreionului. Meningita este o boală gravă, dar aparută din cauza oreionului, este de obicei uşoară. Cu toate acestea, este nevoie de o atenţie deosebită.

Simptomele meningitei

Simptomele meningitei cauzate de oreion sunt:

 • Durere de cap;
 • Aversiune faţă de lumină;
 • Vărsături;
 • Gât înţepenit;

Diagnosticul oreionului

De obicei, medicul recomandă un test de sânge pentru a detecta anticorpii oreionului. Scopul acestor studii de laborator este de a exclude alte virusuri care pot da simptome similare.

Tratamentul oreionului

Deoarece oreionul este cauzat de un virus, antibioticele nu sunt eficiente. Ca cele mai multe boli virale, oreion îşi va urma cursul. Din fericire, majoritatea copiilor şi a adulţilor care prezintă un oreion fără complicaţii se recuperează în termen de aproximativ două săptămâni.

Sunt utilizate prentru simtomele date de oreion:

 • Analgezice (acetaminofen, ibuprofen);
 • Aplicarea de comprese calde sau reci pe regiunea umflată a glandelor salivare;
 • Odihnă;

Prevenirea oreionului

În general, este considerată imună la oreion o persoană care a avut anterior o infecţie cauzată de virusul urlian sau dacă a fost imunizată împotriva oreionului.

Astăzi, se recomandă ca la toţi copiii să fie făcut vaccinul MMR, care conţine vaccinuri împotriva rujeolei, a oreionului şi a rubeolei Acest vaccin oferă imunitate şi protecţie pacientului care a fost imunizat, pe tot parcursul vieţii.

 

Citeşte şi:

Otita Medie

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii