+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 24 Aprilie 2012 12:37

gravidaDiabetul gestaţional se dezvoltă în timpul sarcinii din cauza insuficienţei organismului de a secreta insulină în cantităţi optime pentru a menţine glicemia în limite normale. Diabetul gestaţional poate afecta fătul cât şi buna dezvoltare a sarcinii. Nivelul zahărului din sânge revine la un nivel normal la scurt timp după ce femeia însărcinată naşte copilul.

 

 

Cu toate acestea, femeia care a avut diabet gestaţional prezintă un risc mai crescut de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor.

Femeile însărcinate îşi pot controla diabetului gestaţional prin consumul de alimente sănătoase, exerciţii fizice şi dacă este necesar, folosind medicamente.


Cauzele care duc la apariţia diabetului gestaţional

Diabetul gestaţional apare atunci când corpul este în imposibilitatea de a produce suficientă insulină. În timpul sarcinii, placenta care realizează aprovizionarea cu sânge produce niveluri ridicate de hormoni care blochează activitatea insulinei. Aproape toţi aceşti hormoni afectează acţiunea insulinei, ducând la o creştere a zahărului din sânge.

Pe măsura ce copilul creşte, placenta produce o cantitate de insulino-blocatori tot mai mare.

În diabetul gestaţional, hormonii placentari provocă o creştere a nivelului glicemic la un nivel care poate afecta creşterea şi bunăstarea copilului. Acesta se dezvoltă, de obicei, în ultima jumătate a sarcinii, între săptămânile 24 şi 28.

 

Simptomele diabetului gestaţional

Pentru majoritatea femeilor, diabetul gestaţional nu produce simptome vizibile, însă când ele există, acestea sunt:

  • Sete excesivă;
  • Urinare frecventă;
  • Senzaţie de foame;
  • Vedere înceţoşată;

 

Complicaţiile diabetului gestaţional

Majoritatea femeilor care au diabet gestaţional nasc copii sănătoşi. Cu toate acestea, diabetul care nu este gestionat cu atenţie, poate duce la niveluri necontrolate de zahăr în sânge, producând probleme atât femeii însărciante cât şi fătului.

Complicaţii care pot afecta bebeluşii:

Exces de greutate la naştere.

Naştere prematură. Bebeluşii născuţi precoce pot avea sindromul de detresă respiratorie (o afecţiune care face respiraţia dificilă). Bebeluşii cu acest sindrom pot avea nevoie de incubaţie până ce plămânii lor se maturizeză şi devin mai puternici.

Hipoglicemie. Uneori, copiii născuţi din mame cu diabet gestaţional dezvoltă hipoglicemie la scurt timp după naştere, deoarece producţia de insulină proprie este mare.

Icter. Acestă decolorarea gălbuie a pielii şi a albului ochilor poate apărea în cazul în care ficatul unui copil nu este suficient de matur pentru a descompune o substanţă numită bilirubină.

Diabet de tip 2 mai târziu în viaţă. Copiii născuţi din mame care au diabet gestaţional au un risc mai mare de a dezvolta obezitate şi diabet de tip 2 mai târziu în viaţă.

 

Complicaţiile care pot afecta femeia însărcinată:

Hipertensiune arterială, preeclampsie şi eclampsie. Diabetul gestaţional creşte riscul de apariţie a hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii. Creşte, de asemenea, riscul de preeclampsie şi eclampsie, două complicaţii grave ale sarcinii, care cauzează hipertensiune arterială şi alte simptome care pot pune în pericol viaţa mamei cât şi a copilului.

Diabet zaharat în viitor. Diabetul gestaţional creşte riscul femeii de a dezvolta diabet zaharat tip 2 mai târziu în viaţă. Cu toate acestea, consumul de alimente sănătoase şi exerciţiul fizic poate ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2.

 

Diagnosticul diabetului gestaţional

Diagnosticul de diabet gestaţional se realizează după efectuarea unor teste:

- Analize de sânge: nivelul glicemiei. Se realizează prin recoltarea unor probe sanguine, pe stomacul gol.

- Testul de toleranţă orală la glucoză. Se administrează glucoză solidă, iar după o oră se recoltează sânge pentru a fi testată glicemia.

 

Tratamentul diabetului gestaţional

Monitorizarea nivelului de zahăr din sânge. Pentru a testa glicemia, se utilizează un dispozitiv care măsoară şi afişează nivelul de zahăr din sânge.

Un regim alimentar sănătos. Medicii nu recomandă pierderea în greutate în timpul sarcinii. Alegerile alimentare sănătoase pot preveni creşterea excesivă în greutate, care poate duce la creşterea riscului de complicaţii.

Exerciţiul fizic. Activitatea fizică regulată joacă un rol-cheie înainte, în timpul şi după sarcină. Exerciţiul fizic scade nivelul de zahăr din sânge prin utilizarea glucozei pentru a produce energie. Ca un bonus, exerciţiile fizice regulate pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate, crampelor musculare, constipaţiei sau ale problemelor de somn.

Monitorizarea atentă a copilului. O parte importantă a planului de tratament este observarea atentă a copilului. Medicul poate monitoriza creşterea copilului şi dezvoltarea acestuia utilizând ultrasunetele sau alte teste.

 

Tratamentul medicamentos

Dacă dieta şi exerciţiile fizice nu sunt suficiente, poate fi necesară utilizarea de injecţii cu insulină pentru a reduce cantitatea de zahăr din sânge. Între 10 % şi 20% dintre femeile cu diabet gestaţional au nevoie de insulină pentru a-şi controla nivelul de zahăr din sânge.

 

Prevenirea diabetului gestaţional

Câteva sfaturi pentru a preveni dezvoltarea diabetului gestaţional:

  • Mâncaţi alimente sănătoase. Alegeţi alimente bogate în fibre, fructe, legume şi cereale integrale.
  • Fiţi active. Exerciţiul fizic înainte şi în timpul sarcinii poate ajuta la protejarea împotriva diabetului gestaţional.
  • Pierdeţi excesul de greutate înainte de a rămâne însărcinată. Medicii nu recomandă pierderea în greutate în timpul sarcinii deoarece corpul femeii însărciante deja lucrează suplimentar pentru a sprijini dezvoltarea bebeluşului. Dacă planificaţi să rămâneţi însărcinată, pierderea excesului de greutate poate duce la o sarcină sănătoasă.

 

Citeşte şi:

Deshidratarea creste riscul de face diabet de tip II

Femeile insarcinate prezinta un risc mai crescut de a dezvolta infarct miocardic acut

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii