+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 10 Iunie 2013 07:52

malnutritieDeși majoritatea oamenilor cred  ca malnutriția se produce din cauza ingerǎrii unei cantitǎți mici de hranǎ, de fapt aceasta acoperă un spectru foarte larg de tulburări ce apar ca urmare a unui deficit sau ca urmare a unui exces din doza zilnica recomandatǎ de orice fel de vitamine și minerale. Organismul uman necesită un anumit numǎr de calorii, vitamine și minerale pentru a fi consumate în fiecare zi și pentru a funcționa corect. Când una sau mai multe dintre aceste substanțe nu sunt consumate în cantitate suficientă, se va produce malnutriția. 

Subnutriția apare atunci când organismul nu primește suficiente substanțe nutritive esentiale sau cȃnd acestea sunt expretate prea rapid. De asemenea, supraalimentația apare la persoanele care mǎnȃncǎ prea mult, manancǎ alimente care conțin calorii goale, nu fac exerciții fizice suficiente, sau utilizeazǎ prea multe suplimente de vitamine. Tulburările nutriționale pot afecta orice sistem din organism inclusiv simțuri precum: vedere, gust, miros. Ele pot produce, de asemenea, anxietate, schimbări în starea de spirit dar și alte simptome psihice.

 

Simptomele malnutriției

Pe lȃngǎ cele menționate anterior pot aparea:

Piele palidă, groasă, și uscatǎ

Vânătăi

Erupții cutanate

Schimbări în pigmentarea pielii

Subțierea pǎrului

Articulații dureroase

Gingiile sangereaza usor

Limba poate fi umflata

Creșterea sensibilității la lumină

Iritabilitate

Amețeli

Menstruație neregulatǎ

Despresie

 

Simptomele malnutriției la copii pot include:

Un deficit de creștere

Iritabilitate, lentoare excesivă împreună cu modificări de comportament, cum ar fi anxietatea, deficitul de atenție.

Pielea devine uscată și descuamată iar părul capǎtǎ un aspect uscat

Umflarea abdomenului și a picioarelor- Aceste două simptome sunt observate la copii cu malnutritie severǎ.

 

Diagnosticarea malnutriției

Aspectul general, comportamentul, distribuția grǎsimii corporale pot alerta  medicul iar acesta pote suspecta malnutriția. Pacienții ȋși pot redacta un jurnal ȋn care sǎ ȋși noteze toate alimentele  consumate  ȋntr-o anumitǎ perioadǎ de timp. Pentru diagnosticarea bolii, medicul poare recomanda animite teste de  sȃnge și urinǎ folosite pentru a mǎsura nivelul de vitamine, minerale și produse reziduale ale pacientului. Dar și  un examen realizat cu ajutorul razelor X  pentru a determina densitatea osoasǎ a pacientului.

 

Tratamentul malnutriției

Tratamentul constă în ȋnlocuirea substanțelor nutritive, tratarea simptomelor, dar și a oricǎrei  condiții medicale ce poate sta la baza malnutriției. Ȋn cazuri severe, pacienții care nu pot  mânca sau care sunt în imposibilitatea de a absorbi nutrienții  pot fi hrăniți intravenos  sau printr-un tub introdus în tractul gastrointestinal. Tubul de alimentare este adesea folosit pentru a furniza substanțe nutritive pentru pacienții care au suferit arsuri sau care suferǎ de boli inflamatorii intestinale. Dacă este necesarǎ utilizarea pe termen lung a tubului, acesta poate fi  introdus direct în stomac sau ȋn intestinul subțire printr-o incizie în abdomen.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Amiloidoza

Boala Hartnup (Sindromul Hart)

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii