+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 27 Februarie 2014 09:48

pelagraPelagra este o boalǎ care afecteazǎ sistemul digestiv, pielea și nervii, ce produce dermatite, diaree și tulburari mentale. Cea mai frecventǎ cauzǎ a bolii  este lipsa niacinei. Niacina este de asemenea cunoscutǎ sub numele de acid nicotinic sau de vitamina B3.

Atât alcoolismul cȃt și un consum insuficient de legume verzi, fructe de mare, carne și ouă sunt cele mai frecvente cauze ale pelagrei primare. Pelagra secundarǎ apare atunci cȃnd pacientul consumǎ suficientǎ niacinǎ ȋnsǎ aceasta nu este folositǎ de către organism. Pelagra secundarǎ este adesea cauzatǎ de boli gastro-intestinale, care împiedică absorbția de niacinǎ. 

Simptomele de pelagra

Simptomele de pelagra pot fi constante sau pot apǎrea periodic. Unele persoane cu pelagra au simptome ușoare, cum ar fi obosealǎ, în timp ce altele pot dezvolta depresie severǎ și anxietate. Din fericire, pelagra poate fi tratatǎ cu suplimentele alimentare pentru a rezolva deficiențele de niacinǎ. Modificarea stilului de viațǎ, limitarea consumului de alcool și un regim alimentar bine echilibrat sunt pași pe care pacienții care suferǎ de acestǎ boalǎ trebuie sǎ ȋi urmeze.

Dacǎ este lǎsatǎ netratatǎ, pelagra poate duce la demențǎ, anxietate sau depresie. Simptome comune ale bolii sunt:

Crampe abdominale

Gândire confuză sau halucinatii

Depresie

Diaree

Dificultǎți ȋn gândire, vorbire, înțelegere, scris sau citit

Durere de cap

Pierderea poftei de mâncare

Stare generală de rău sau letargie

Greață cu sau fără vărsături

Leziuni ale pielii 

Slăbiciune 

Factorii de risc pentru pelagra includ :

Alcoolismul

Anorexia nervoasa

Dietele bogate ȋn porumb

Boli digestive

Aportul redus  de triptofan 

Tratamentul pentru pelagra

Tratamentul bolii depinde ȋn primul rȃnd de factorii care au dus la apariția bolii. Tratamentul include administrarea de niacină și triptofan ( dacă este necesar ) pȃna cȃnd aceste substanțe ajung la valori normale ȋn organism. Administrarea de suplimente va ajuta pacientul sǎ scape de simptomele bolii, pȃna cȃnd echilibrul este restaurat ȋn organism.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Prediabetul

Intoleranta la gluten

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii