+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 10 Septembrie 2013 13:56

rezistenta-insulinaRezistenta la insulinǎ reprezintǎ capacitate scǎzuta a unora dintre celulele organismului de a răspunde la insulină. Rezistența apare atunci cȃnd, deși pancreasul produce o cantitate suficientǎ de insulinǎ, celulele din organism sunt rezistente la efectele acesteia. Astfel, organismul pacientului are nevoie de o cantitate mai mare de insulinǎ pentru a-și ȋndeplini funcțiile iar organismul va produce mai multǎ insulinǎ. 

 

Cauzele care duc la rezistența la insulina

Unii oameni s-au nǎscut cu o rezistență la insulinǎ ȋn timp ce ȋn cazul altora lipsa de activitate fizică face ca celulele să fie mai receptive la insulinǎ. Cei mai mulți experți sunt de acord cǎ obezitatea este principalul factor care duce la instalarea rezistenței la insulinǎ. Mai mult, rezistența la insulinǎ promoveazǎ creșterea ȋn greutate iar astfel  un ciclu vicios apare pentru cǎ ȋn timp ce  rezistența la insulinǎ promoveazǎ acumularea kilogramelor, kilogramele ȋn plus cresc rezistența la insulinǎ.

Pe lȃnga creșterea generalǎ ȋn greutate, rezistența la insulinǎ este asociatǎ cu obezitatea abdominalǎ, hipertensiunea arterialǎ, un nivel ridicat de trigliceride ridicate  și un nivel scǎzut al HDL ( "colesterol bun"). Aceste  afecțiuni fac parte dintr-o serie de probleme asociate cu sindrom metabolic, cunoscut, de asemenea, și sub numele de sindromul rezistenței la insulinǎ. 

În cazul în care pancreasul trebuie sǎ producǎ niveluri tot mai ridicate de insulinǎ, în cele din urmă acesta nu mai poate face acest lucru pentru cǎ  beta-celulele din pancreas obosesc, moment ȋn care, nivelul mare de glucozǎ din sȃnge duce la deteriorarea celulelor beta.  Atunci, glicemia începe să crească și mai mult, iar  dacǎ pacientul nu ia mǎsuri acesta poate reprezenta drumul cǎtre diabetul zaharat de tip 2.

 

Simptomele rezistenței la insulinǎ

 

• Obosealǎ.

• Incapacitatea de concentrare.

• Creșterea nivelului de zahăr din sânge.

• Balonare

• Somnolențǎ.

• Creștere în greutate, stocare de grăsime, dificultate de a pierde ȋn greutate.

• Creșterea nivelului trigliceridelor din sânge.

• Creșterea tensiunii arteriale.

• Depresie. 

 

Diagnosticarea rezistenței la insulinǎ

 

Diagnosticarea este posibilǎ perin realizarea unui test de sȃnge care mǎsoarǎ nivelul de glucozǎ la persoanele care nu au mâncat în ultimele opt ore, sau un test de toleranțǎ la glucozǎ, care măsoară nivelul de glucoză la persoanele care nu au mâncat ȋn ultimele opt ore și care beau apoi o  băutură specială pentru a se mǎsura nivelul de glucozǎ din sȃnge.

Medicii recomandǎ testarea periodicǎ ȋn special la oamenii care  au peste 45 de ani, sunt supraponderali sau obezi, sun inactivi fizic, au un istoric familial de diabet zaharat, au hipertensiune arterialǎ, au un nivel scǎzut de colesterol bun, au antecedente de boli cardiovasculare sau diabet gestațional.

 

Tratamentul rezistenței la insulinǎ

 

Tratamentul primar pentru rezistența la insulinǎ este reprezentat de ȋnceperea unui program de exerciții fizice și de  pierderea ȋn greutate. Singurul medicament aprobat și recomandat  în prevenirea diabetului zaharat este de metformin, ȋnsǎ se recomnadǎ la persoanele cu un anumit indice de masǎ corporalǎ.

Specialiștii  recomandă reducerea dimensiunii obișnuite a meselor și alegerea unor porții mai mici, consum de apǎ și de bǎuturi fǎrǎ calorii, consum de alimente cu conținut redus de grǎsime, coapte sau fierte ȋn loc de prǎjite. De asemenea, se recomandǎ  consumul de legume și renunțarea la dulciuri, alcool, produse de patiserie dar și la alimentele cu conținut ridicat de grǎsime.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Insulinoterapia

Diabetul de tip II

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii