+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 10 Iulie 2013 07:54

alergia-solaraAlergia solarǎ este un termen utilizat pentru a descrie o afecțiune ce are ca și simptomatologie specificǎ apariția unei erupții roșii pe pielea care a fost expusă la soare. Cea mai comună formă de alergie la soare este erupția polimorfǎ la luminǎ.

Unii oameni moștenesc alergia la soare, în timp ce alții dezvoltǎ simptome doar atunci când ȋntȃlnesc un factor declanșator. Cazurile ușoare de alergie la soare se pot rezolva fǎrǎ tratament ȋn timp ce cazurile mai severe pot necesita creme sau tratament cu steroizi. Oamenii care au o alergie la soare trebuie sǎ adopte anumite  măsuri preventive și să poarte  îmbrăcăminte de protecție. Câteva dintre cele mai comune tipuri de alergie la soare sunt:

 

Erupție polimorfă la luminǎ-  De obicei apare ca o erupție însoțită de mâncărime la nivelul pielii expuse la soare.  

Erupția polimorfǎ ereditarǎ – Aceastǎ forma moștenitǎ apare ȋn special  la populațiile din  America de Sud și America Centrală. Simptomele sale sunt, de obicei, mult mai intense decât cele ale unei erupții clasice și apar cel mai adesea ȋn copilǎrie sau adolescențǎ.

Erupția fotoalergică – Este  o reacție a pielii, determinată de efectul de lumina soarelui ȋmpreunǎ cu cel al unui produs chimic care a fost aplicat pe piele sau ingerate. Medicamentele care pot provoca o erupție fotoalergică includ antibiotice (în special tetraciclinele și sulfamidele), fenotiazinele folosite pentru a trata boli psihiatrice, diureticele, medicamentele pentru hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă, dar și anumite contraceptive orale.

Urticaria solarǎ - Această formă de alergie la soare produce urticarie (mȃncarimi, umflături, pete roșii) pe pielea expusǎ la soare. Este o afecțiune rarǎ care afecteazǎ cel mai des femeile tinere.

 

Simptomele alergiilor solare

Aspectul pielii afectate de alergie la soare variazǎ, în funcție de tulburarea ce cauzează problema. Cu toate acestea, simptomele comune  pot include:

Roșeațǎ

Mȃncǎrime sau durere

Vezicule la nivelul pielii

Cruste sau sȃngerea la nivelul leziunii

Simptomeele cutanate apar pe porțiunea de piele expusǎ la soare iar acestea poat apǎrea la cȃteva minute de la expunerea la soare sau chiar de cȃteva ore.

 

Diagnosticarea alergiilor solare

Ȋn anumite cazuri, medicii pot diagnostica alergia la soare doar printr-un examen fizic, ȋnsǎ existǎ cazuri ȋn care specialistul poate recomanda realizarea unor teste pentru a exclude alte afecțiuni.

Testele de sȃnge - Aceste teste nu sunt,  de obicei, necesare. Cu toate acestea, medicul vă poate solicita unul  în cazul în care acesta suspecteazǎ cǎ simptomele ar putea fi cauzate de o condiție de bazǎ, cum ar fi lupusul în loc de o alergie solarǎ.

Testarea la lumina UV -  Acest test  este folosit pentru a vedea modul în care pielea reacționeazǎ la un tip special de lampă. Determinarea cauzei care produce alergia ajutǎ la identificarea tipului de alergie.

Testul foto-pach   -  Acest test indicǎ dacă alergia la soare este cauzată de o substanță aplicatǎ pe piele ȋnainte de expunerea la soare.

 

Tratamentul alergiilor solare

Tratamentul depinde de tipul de alergie dezvoltat. Pentru cazurile ușoare, evitarea soarelui timp de cȃteva zile poate fi sufientǎ pentru ca simptomele sǎ disparǎ. Ȋn alte cazuri, medicul poate recomanda:

Medicamente – cremele  care conțin corticosteroizi  sau pastilele sunt utilizate pentru tratamentul unei reacții alergice mai severe.

De asemenea, anumite medicamente utilizate și ȋn tratameentul malariei pot ușura simptomele date de anumite tipuri de alergie solarǎ.

Terapie cu raze UV -  Dacă suferiți de o alergie  severǎ la soare, medicul poate  sugera ȋnceperea unei terapii ȋn care zonele sensibile sunt expuse la o lampǎ specialǎ cu raze UV. Aceastǎ terapia  se face, în general, de câteva ori pe săptămână, pe o perioadă de cȃteva luni.

Prevenirea alergiilor solare

Pentru a ajuta la prevenirea simptomelor date de alergia la soare, trebuie să vă protejați pielea de expunerea la soare. Ȋn acest sens puteți sǎ:

Înainte de a ieși în aer liber aplicați o cremă care are un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 15.

Limitați expunerea ȋntre orele ȋn care soarele este puternic

Purtați pantaloni lungi din in, cămașă cu mâneci lungi și chiar și  pălărie 

Purtați ochelari de soare cu protecție UV.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Urticaria indusa de frig (Alergia la frig)

Alergia la praf

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii