+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 09 Februarie 2012 15:39

alergieÎn fiecare primăvară, vară şi toamnă, polenul este răspândit în aer de către plante, însă în drumul lui acesta poate fi inhalat de către oameni, provocând adesea alergii ce se manifestă prin ochi umezi, strănuturi repetate, congestie nazală, mâncărimi şi furnicături ale pielii, tuse seacă, dificultăţi în a respira.

Alergiile la polen se manifestă cel mai adesea primavara când polenul este împrăştiat de vânt pe distanţe mari. Polenul nu pătrunde în bronhii sau în plămâni, fiind împiedicat de mucoasa nazală umedă, de faringe, laringe şi de trahee. Ajunge însă în căile respiratorii şi provoacă neplăcerile enumerate mai sus.

Alergia la polen poate declanşa sau provoca astmul bronşic şi poate duce şi la alte probleme precum infecţii ale sinusurilor. Simptomele sunt, de obicei, direct proporţionale cu cantitatea de polen inhalată.

 

Diagnostic şi tratament

 

Pentru a afla care este tipul de polen responsabil de apariţia alergiei se fac anumite teste:

Testele cutanate - o soluţie diluată este aplicată prin zgârietură sau injectată sub piele, reacţia este pozitivă dacă apare o mică leziune roşie care provoacă mâncărimi.

Testele sangvine - testul de sânge pentru a afla care este tipul de alergie se numeşte Rast (radioallergosorbent test).

 

În cazul în care eforturile de a evita polenul nu sunt suficiente pentru a ameliora simptomele, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente precum:

Corticosteroizii nazali: Sunt medicamente care reduc inflamaţia, pot fi pulverizate direct în nas pentru a calma congestia nazală și alte simptome.

Antihistaminicele: Sunt medicamente utilizate pentru a contracara acţiunea histaminei, o substanţă eliberată în organism în timpul unei reacţii alergice.

Decongestionantele nazale: Ca şi antihistaminicele, aceste medicamente sunt disponibile pe bază de prescripţie medicală, fiind disponibile ca spray-uri nazale sau sub formă orală.

Tratamentele naturiste: Există anumite suplimente care ameliorează simptomele alergiei la polen şi controlează secreţia de histamină.

Deoarece medicamentele pot provoca reacţii adverse sau pot interacţiona cu alte tratamente, este necesar să ţineţi cont de sfatul medicului înainte de a lua un medicament, fie el şi un supliment naturist.

 

Sfaturi pentru a reduce expunerea la polen:

  • Dacă aveţi aer condiţionat, utilizaţi-l astfel încât să puteţi păstra ferestrele şi uşile exterioare închise.
  • Evitaţi să ieșiţi dimineaţa sau imediat după prânz deoarece în acea perioadă polenul este prezent într-o cantitate mai mare în aer.
  • Schimbaţi hainele de stradă cu unele noi.
  • Evitaţi plimbările după furtuni sau ploi scurte.
  • Mergeţi în vacanţă într-un loc unde cantitatea de polen este scăzută.
  • Pentru a preveni iritaţia ochilor: chiar dacă oamenii clipesc în medie de 15.000 de ori pe zi, polenul tot poate irita ochii. Astfel este recomandat să vă spalaţi cât mai des pe mâini, să folosiţi lacrimi artificiale, să purtaţi ochelari de soare, să aplicaţi comprese reci şi să folosiţi tratamentul recomandat de medic. În acest mod veți reduce neplăcerile cauzate de alergia la polen.
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii