+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 29 Ianuarie 2014 11:56

chalazionUn chalazion este un nodul ce are un curs de dezvoltare lent și care se formează din cauza blocajului la nivelul glandelor pleoapei. Problema este mai frecventǎ la adulți decȃt la copii și apare ȋn special la persoanele ȋntre 30 și 50 de ani. Acesta poate apǎrea inițial ca o zona roșie, umflată, a pleoapei. Cu toate acestea, în câteva zile se transformă într-un, nodul nedureros o datǎ cu creștere lentă a pleoapei. 

Chalazionul este diferit de ulcior, care este o infecție la nivelul glandelor pleoapei. Acesta apare drept o leziune pe marginea sau la suprafața interioară a pleoapei. Ulciorul apare, de obicei, mai aproape de suprafața pleoapei decat chalazionul.

Chalazionul nu este, în general, cauzat de o infecție, ci rezultă dintr- un blocaj al glandei oculare. Mai precis, acesta este cauzat de un blocaj într-una din glandele meibomian. Aceste glande sunt situate în pleoapǎ direct în spatele genelor și produc un lichid subțire, uleios care lubrifiazǎ ochiul.

Simptomele chalazionului includ :

Aspect de un cucui nedureroas în pleoapa superioarǎ, sau, mai rar, în pleoapa inferioara

Cucui ce stǎ sǎ erupǎ 

Vedere încețoșată, în cazul în care chalazionul este suficient de mare pentru a apăsa pe globul ocular

Diagnosticarea chalazionului:

Un chalazion se dezvoltă după un ulcior intern. Un examen fizic la medicul oftalmolog al pleoapei poate confirma diagnosticul. Rar, cancerul de piele al pleoapelor poate arǎta ca un chalazion. În cazul în care acest lucru este suspectat medicul poate recomanda o biopsie.

Treatmentul chalazionului:

Un chalazion va dispărea de multe ori fără tratament într-o lună sau chiar mai mult. Primul tratament recomandat de obicei de medic este de a plasa comprese calde pe pleoapǎ timp de 10-15  minute de cel puțin patru ori pe zi. Acest lucru poate promova drenajul conductelor blocate și vindecarea.  Nu împingeți sau ȋncercați sǎ stoarceți un chalazion. În cazul în care chalazionul continuă sa creascǎ, eliminarea lui se poate realiza printr-o intervenție chirurgicalǎ. O alta opțiune de tratament este realizarea de injecții cu steroizi. Cu toate acestea, chiar dacǎ chalazionul se poate vindenca netratat este  bine sǎ consultați un medic care sǎ vǎ ofere un tratament optim. Rezultatul tratamentului este de obicei excelent.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Examenul oftalmologic de rutina

Efectul muncii la calculator asupra sanatatii

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii