+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 16 Aprilie 2015 12:00

ectropion 1111Ectropionul este o afecțiune în care de obicei pleoapa inferioară se întoarce. Acest lucru lasă conjunctiva expusă și predispusă la iritații. Ectropionul este mai frecventă la persoanele în vârstă.

În cazul ectropionului într-o formă severă, întreaga lungime a pleoapei inferioară este întoarsă. Când ectropionul este mai puțin sever, doar un segment al pleoapei se întoarce.

Lacrimile artificiale pot ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de ectropion, până când  se face o intervenție chirurgicală pentru a corecta afecțiunea.

 

Semne și simptome

În mod normal, atunci când clipim, pleoapele distribuie lacrimile uniform la nivelul ochilor, menținându-le în permanent lubrifiate. Aceste lacrimi se scurge în mici deschideri din partea interioară a pleoapelor. Când apare ectropionul, pleoapa inferioară se depărtează de ochi și lacrimile nu se scurg în mod corespunzător, cauzând un număr de semne și simptome precum:

- Iritarea. Lacrimile care stagnează pot irita ochii, provocând o senzație de arsură și înroșirea pleoapelor și a sclerelor. Lacrimile stagnante și uscăciunea pot irita de asemenea suprafața corneei, făcând-o sensibilă la lumină.

- Lăcrimare excesivă. Fără drenajul corespunzător, lacrimile se adună  și curg în mod constant peste pleoape. Multe persoane cu ectropion se plâng de ochii umezi.

- Uscăciune excesivă. Ectropionul poate provoca la nivelul ochilor o senzație de uscăciune.

 

Cauze

Ectropion poate avea mai multe cauze diferite:

- Slăbiciunea musculară. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, mușchii de sub ochi au tendinţa de a se lăsa. Acești mușchi sunt responsabili pentru ținerea pleoapelor în poziția corectă, astfel încât atunci când acești mușchi prezintă slăbiciune, pleoapele se întorc spre exterior.

- Paralizia facială. 

- Cicatrici sau probleme la nivelul pielii.

- Ectropionul congenital. Rar, ectropionul este prezent la naștere (congenital), atunci când este de obicei asociată cu tulburări genetice, cum ar fi sindromul Down.

- Reacţia la medicamente. Anumite medicamente, cum ar fi câteva picături folosite pentru tratarea glaucomului, pot contribui la apariția ectropionului. 

 

Tratament

Picăturile pentru ochi și unguentele pot fi folosite pentru a gestiona simptomele și a proteja corneea. Cele mai multe cazuri de ectropion necesită o intervenție chirurgicală.

 

Citește și:

Examenul oftalmologic de rutina

Efectul muncii la calculator asupra sanatatii

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii