+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 28 Ianuarie 2014 12:37

ulcior-ochiUn ulcior este o infecție de mici dimensiuni a glandelor de la nivelul ochiului, iar acesta apare, de obicei, la nivelul pleoapelor. Infecția produce un cucui roșu mic pe pleoapǎ, asemǎnǎtor unui coș. Acest tip de infecție este, de asemenea, destul de dureros. Există două tipuri de ulcior:

Externǎ - apare atunci cȃnd infectia este prezentǎ la nivelul liniei genelor

Internǎ - apare atunci cȃnd infecția este prezentǎ ȋn interiorul liniei genelor

Ulciorul este ușor de diagnosticat, iar tratamentul prompt împiedică de multe ori progresiea infecției. 

Cauzele care duc la apariția ulciorului

Ulciorul este cauzat de un blocaj la nivelul glandelor situate de-a lungul marginii pleoapelor. În cazul în care bacteriile ajung ȋn aceastǎ glanda , o infecție poate dezvolta , iar puroiul va da zonei un aspect roșu și inflamat. În 90 % -95 % din cazuri infecția este cauzatǎ de bacterii numite Staphylococcus aureus. Este posibil ca pacientul sǎ aiba mai mult de un ulcior, dar și ca acesta sǎ reapara la un moment dat.

Anumite condiții pot crește riscul de a dezvolta un ulcior iar acestea includ :

Igiena precarǎ a pleoapelor

Bolile cronice

Un ulcior anterior 

 

Simptomele ulciorului

Un ulcior, de obicei, apare ca o zonă roșie și umflată pe sau la nivelul pleoapei. De multe ori, zona este dureroasǎ și are aspectul unui coș. Alte simptome includ:

Vedere încețoșată

senzație de corp străin  în ochi

Un punct sau pete galbene ȋn zona umflatǎ.

 

Ulciorul intern este, de obicei, mult mai dureros. Dacă vă confruntați cu înroșirea și umflarea dureroasă la nivelul ochiului este important să contactați imediat medicul oftalmolog.

Diagnoticarea ulciorului

În cele mai multe cazuri, un simplu examen ocular este tot ce este necesar pentru a confirma diagnosticul de ulcior. Nu sunt necesare teste speciale pentru diagnostic.

Tratamentul ulciorului

Uneori ulciorul dispare ȋn mod spontan. Cu toate acestea, în cazul în care nu dispare pe cont propriu, ulciorul rǎspunde foarte repede la tratamentul indicat de medic. Dacă nu este tratată, infecția poate continua să crească sau să conducă la alte boli.

Drenajul leziunii este primul pas în tratarea ulciorului. Dacă acesta nu se scurge pe cont propriu, medicul poate recomanda ca puroiul sǎ fie drenat. Este important să nu încercați să ȋl stoarceți! 

Ȋn unele cazuri, sunt recomandate  antibiotice pentru a se asigura că întreaga infecția este eliminatǎ.

Cea mai buna metoda de prevenire a ulcirului este de a pǎstra zona din jurul ochilor cât mai curatǎ posibil. Spălați-vă întotdeauna pe mâini foarte bine înainte de a atinge ochii. Tratamentul prompt este unul din cele mai bune moduri de a preveni recidivele. Rețineți ca stoarcerea ulciorului  poate provoca mai multe daune iar infectia se poate rǎspȃndi accidental, sau poate duce  la  deteriorarea ochiului.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Examenul oftalmologic de rutina

Efectul muncii la calculator asupra sanatatii

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii