+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Vineri, 12 Aprilie 2013 12:32

imunologia-transplantuluiImunologia transplantului este o specialitate nouă care își croiește drumul între specialități prin frumusețea abordării noilor tehnologii de biologie moleculară, prin semnificația rezultatelor și impactul acestora asupra deznodământului transplantului.


Atât genotiparea alelelor HLA cât și detecția și identificarea anticorpilor citotoxici sunt investigații imunologice de transplant care au nevoie de o interpretare extrem de laborioasă, iar expertiza imunologului este extrem de importantă în transplantul renal, medular, cardiac, hepatic, pulmonar, pancreatic, etc.
Alături de investigațiile imunologice pretransplant sunt foarte importante și evaluările posttransplant care urmăresc posibila apariție  a rejetului subclinic, apariția neoplaziilor sau a altor complicații imunologice legate de regimurile imunosupresoare practicate, care sunt decisive în ceea ce privește evoluția pacienților transplantați.
Centrul de Imunogenetică și Virusologie, Fundeni, a fost înfințat în anul 2000 și are ca domeniu de activitate imunologia transplantului, imunologia tumorală, diagnosticul virusologic. Acest centru, este centru de referință metodologic în imunologia transplantului pentru România din anul 2006, în același an obținând și acreditarea cu Federația Europeană de Imunogenetică (EFI). Seria acreditărilor a fost completată de acreditarea ISO realizată în anul 2009. Prin intermediul acestui centru, s-au organizat numeroase workshop-uri interne și internaționale, simpozioane, cursuri pentru toate centrele de imunogenetică din țară și pentru comunitatea de transplant din Europa.
Prin realizările profesionale, centrul nostru, care este și primul centru de biologie moleculară în diagnosticul imunologiei de transplant din România, are o activitate deosebit de susținută pe toate tipurile de transplant care se efectuează la noi în țară, monitorizând anual peste 1000 de pacienți care au efectuat un transplant.
Update in Immunogenetics and Histocompatibility, este la a 4-a editie si reuneste specialisti din domeniul imunogeneticii si histocompatibilitatii din Romania si Europa. Organizat sub egida Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si a Federatiei Europene de Imunogenetica (EFI), evenimentul stiintific este menit sa actualizeze cunostiintele noastre in domeniul imunologiei transplantului si sa  reuneasca toate specialitatile implicate in transplantul de organe solide si celule stem hematopoietice periferice.
Va asteptam pe 25-27 Iunie la hotelul Hilton din Bucuresti cu speranta ca acest eveniment va oferii prilejul unor schimburi interesante de opinii intr-o atmosfera stiintifica si academica alaturi de colegii nostrii din Europa.

Organizatorul Evenimentului,
Ileana Constantinescu
Directorul Departamentului de Granturi si Cercetare Stiintifica al UMF “Carol Davila, Bucuresti
Seful Centrului de Imunogenetica si Virusologie, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii